Нотр Дам не получава нито цент от обещаните завидни суми

eva.bg 24 June 2019

Снимка: getty images

След след като избухна пожар в катедралата „Нотр Дам“, сърце и символ на Париж, много френски милиардери заявиха, че даряват огромни суми пари за реставрацията на катедралата, тъй като щетите бяха наистина сериозни.

Първи бе съпругът на Салма Хайек, Франсоа-Анри Пино, който заяви, че ще дари 100 млн евро. По-късно френският милиардер Бернар Арно, изпълнителен директор на LVMH, обяви, че семейството и компанията му ще дарят 200 милиона евро, за да допринесат за възстановяването на катедралата. 200 милиона евро обещаха да дарят и от компанията L'Oreal. Така за няколко дни цифрата скочи до един милиард.

Оказва се обаче, че „Парижката Света Богородица“ все още не е видяла нито цент от тези пари. Списание Vogue, цитирайки Bloomberg, споделиха, че милиардерите все още не са изпълнили обещанията си и тези огромни суми не са никакъв факт, а само думи.

Все още не са дали нищо. Искат да знаят точно за какво ще бъдат използвани парите им, преди да ги предоставят, а не просто да осигурят нечии заплати“, споделя Анри Фино, главният представляващ грандиозния проект за реставрацията на Нотр Дам пред медиите.

Вместо милиардерите, на кампаниите за дарения са се отзовали главно американски и френски граждани и набраните средства до момента са дошли само и единствено от тях. Беше обявено, че е необходима сума, осигуряваща заплатата на повече от 150 човека, които да работят по реставрацията.

Благодарение на дарилите хора по света, реставрацията на катедралата ще започне едва сега, получавайки първите средства за целта, възлизащи на 3,6 милиона евро.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР