7 факта за Валерия Голино

Италианският филм „Еуфория” (реж. Валерия Голино) с Изабела Ферари и Рикардо Скамарчио, чиято премиера се състоя на тазгодишния фестивал в Кан, е в избрани кина от днес.

Ирина Иванова 14 June 2019

Актриса, неаполитанка, смугла и синеока с много гръцка кръв във вените си и с истински южняшки темперамент. Дебютира във филма Scherzo (1983) на Лина Вертмюлер, макар че може би я помните най-вече от холивудските й филми „Рейнман” на Бари Левинсън, където си партнира с Дъстин Хофман и Том Круз, „Четири стаи” на квартета Тарантино, Родригез, Андърс и Рокуел, „Да напуснеш Лас Вегас” на Майк Фигис, с Никълъс Кейдж, „Безсмъртна любима” на Бърнард Роуз с Гари Олдман и Изабела Роселини.

През 2013 г. Голино направи дебюта си като режисьор с филма „Мед”, приет изключително добре от публика и критика, а от днес в избрани кина тръгва вторият й режисьорски филм „Еуфория”, разказващ за двама братя, непреодолимо различни по характер, които съдбата събира отново в труден момент и им дава шанс да се опознаят.

Валерия Голино е една от малкото актриси, спечелили наградата за най-добра женска роля на две издания на най-стария филмов фестивал в света – Венецианския. А ето и още 7 интересни факти, които може би не знаете за тази голяма европейска актриса.

 1. Космополит по рождение

Баща й е италианец, но е немски възпитаник, а майка й е гъркиня. Баба й пък е от френско-египетско потекло, а самата Валерия говори още от дете четири езика.

2. Операцията

Тежката сколиоза през тийнейджърските й години я докарва до операционната маса, при това състоянието й е толкова сериозно, че се налага да я оперират в САЩ, в Чикаго. Възстановяването е болезнено и продължително, 11-годишната тогава Валерия прекарва 6 месеца с метални скоби на гърба и цял живот има проблеми с гръбначния стълб, а оттам и с цялото си тяло. Твърди, че дължи на този период едно добро нещо – че е научила английски, но и едно лошо – че оттогава онова в душата й непрекъснато живее чувство за тъга и изолираност. Преди операцията тя обича да плува, да се гмурка, а дълго време след това не може да прави всички тези неща. Затова пък на 14 години става модел и се помирява с тялото си.

3. „Рейнман” и пропиляната възможност

Голино напуска училище на 14 и става модел. На 16 снима първия си филм – с голямата немска режисьорка Лина Вертмюлер, известна с властния си тежък характер. Валерия смята, че за едно дете, каквото е бил тя тогава, не е добре да работи с човек, който е толкова безкомпромисен и контролиращ. Въпреки това тя е поканена на кастинг, а впоследствие и избрана за голям холивудски филм – „Рейнман” - с участието на звезди като Том Круз и Дъстин Хофман. Филмът има огромен успех, но вместо да използва момента и да ускори кариерата си (и сега определено съжалява за пропуснатата възможност) Валерия Голино се влюбва. Вижте в кой в следващия абзац.

4. Бенисио дел Торо

Когато се срещат той е на 21, тя – на 23. „Бяхме деца, а той беше най-красивото момче на земята”. Връзката им продължава четири години и именно през тези години Дел Торо, който до срещата си с Валерия се снима само в телевизионни сериали, започва своя път към A-отбора на звездите. Защо се разделят обаче не е известно. Според един от слуховете по време на снимките на филма „Индиански бегач” на Шон Пен (това е дебютът му като режисьор), където Голино е в една от главните роли, а Бенисио също участва, актрисата отново прави същата грешка и вместо да се занимава само с кариерата си, отново се влюбва. Този път в Шон Пен. 53-годишната днес Голино няма нито един брак зад гърба си, макар че е споделяла живота си в различни периоди с петима мъже като най-дългата й връзка (11 години) е с италианския секссимвол Рикардо Скамарчио

5. Вечната подгласничка на Джулия Робъртс

Много холивудски звезди се явяват на кастинга за филма на Гари Маршал „Хубава жена”, но след дълга селекция накрая остават само две – Валерия Голино и Джулия Робъртс. На последния етап и двете са облечени в едни и същи дрехи – тези на главната героиня Вивиан в образа й на проститутка от началото на филма. Докато се разминават в коридора и се поздравяват, Валерия вече е абсолютно убедена, че ще изгуби ролята. „Джулия бе просто родена за този филм. Тя е толкова... американка! В мен има доста повече меланхолия”. За ужас на Валерия историята се повтаря само няколко месеца по-късно, на кастинга на филма „Линията на смъртта”.

6. Лошите навици

Нищо звездно не й е чуждо – от страстното пушене през хранителните разтройства, заради непреодолимата й типично италианска любов към храната („Когато вдигна поглед към небето всяко облаче ми прилича на току-що сервирана паста със сос от различни сирена”) до хероина. Успява да се оттърве без сериозни последствия.

7. Най-добрата й целувка на екрана

В този видеоклип от комедията „Смотаняци” (1991), който при бюджет 26 млн. долара прави бокс офис над 180 милиона и е абсолютен хит в Америка) можете да видите кой е актьорът, с когото Голино е преживяла най-незабравимата си екранна целувка. Предвид жанра на филма, в който се иронизират много култови моменти от други филми, не сме сигурни дали актрисата се шегува или не, но от друга страна предвид факта кой е мъжът съмненията ни тутакси се изпаряват.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР