Светлината като художник

Апартаментът на семейството с две деца е просторен, на цели 140 кв.м, в една от новите емблематични сгради в столицата – А3, чиято фасада е от стъкло

Елка Влаховска 05 юни 2019

Снимка: nikki candelero

Дърво, мед и черно покритие с ефект на шагренова кожа на допир създават рамката на този луксозен дом, в който светлината играе основна роля. Сякаш под четката на художник тя описва детайлите в интериора и скулптира пространствата.

Апартаментът на семейството с две деца е просторен, на цели 140 кв.м, в една от новите емблематични сгради в столицата – А3, чиято фасада е от стъкло. Това предопределя, че на тази стена няма възможност за разполагане на каквито и да било шкафове за съхранение. Същевременно, независимо от разточителната квадратура, в апартамента има едно голямо дневно пространство, родителска и детска спалня, и две санитарни помещения. Ето защо в името на комфорта на обитаване се налага да се вземат нестандартни дизайнерски решения.

В пространството, което обединява хол, трапезария и кухня, е обособена допълнителна стена с ефектен дизайнерски часовник на нея, която оформя вътрешно антре, което първоначално липсва. Там са изградени шкафове за съхранение на дрехи и обувки, а огледална стена разширява оптически пространството.

Подобна „фалшива“ стена е изградена и в спалнята, с плъзгаща се врата и опушено стъкло, през което прозира светлината на създадения дрешник, който побира голямо количество дрехи. В интериора тези стени стоят вписани по напълно естествен начин, с правилната пропорция, цвят и ефект.

Да обърнем внимание и към ламперията в холния кът с меката мебел. Превърнала се отново в моден тренд през последните няколко години, тук тя има своята изключително функционална роля. Зад дървената ламперия има изградени шкафове, които са сериозни по обем места за съхранение. Вместо тежки и тромави гардероби пространството е решено по много елегантен начин. Както сме свикнали да се казва: Бог е в детайлите. Ламперията стои като пано и шкафовете са невидими благодарение на вратичките им с кант дръжки и пуш бутони за отваряне. Декоративните ниши са със стъклени рафтове и витрините им са осветени, за да се получи визия на олекотяване. Медните им кантове пък кореспондират дискретно с осветителните тела – над холния кът лампата е с медно покритие отвътре, над трапезарията – комбинация от мед и месинг, а над кухнята остров са поставени медни лампи.

Идеята на това активно присъствие на т.нар. топъл метал е да придаде уют на пространствата и интериорът, макар основно монохромен, да не изглежда суров и студен.

Този дом има силно изразен индивидуален характер и е на светлинни години от т.нар. дизайнерска конфекция. По проект и в изпълнение на български фирми е абсолютно всичко, като закупени „отвън“ са само меката мебел, осветителните тела и други малки дизайнерски акценти. Родителската спалня и детската стая са също изцяло направени по проект.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР