Имат късмет, ама друг път

eva.bg 27 April 2019

Явор Борисов и Цветан Алексиев - би трябвало да ги виждаме по-често на екран

В новия български филм, който върви почти без реклама, а си струва гледането - "Малко късмет за по-късно", се разказва за двама неудачници. И двамата са бивши боксьори, които излизат отново на ринга, за да спечелят малко пари. Трябват им, за да върнат дълговете си към наркопласьори, за да купят мечтания бус на бременната си жена, за да усетят, че още са живи, че може би „късметът за по-късно” ще дойде сега.

„Малко късмет за по-късно” е по мотиви на Палми Ранчев - бивш боксьор и треньор, поет и писател с награди и преводи на десет езика - от едноименния му сборник с разкази и новели. Сценарият е написан от Чавдар Живков и Александър Смолянов.

В центъра на филма стоят героите на Цветан Алексиев (син на Стоян Алексиев, когото гледахме в епизодична роля в «Откраднат живот») и Явор Борисов. Борисов, актьор от трупата на Сатиричния театър, също е бивш боксьор. Сега три месеца тренира, за да направи ролята на шампиона с минала слава Явор Каменов, като през това време напълнява с 10 кг и после отслабва с 15, за да пресъздаде автентично героя си. Същото може да се каже за Цветан Алексиев, от Народния театър, неузнаваем в ролята на Денчо - човек от покрайнините на града, наивник с чест. С развлечено долнище на анцуг и невъзможен жълт потник, с меланхоличен мустак и възлесто тяло, той излъчва зашеметяваща истинност. И той тренира месеци за ролята си.

Плътна среда около двамата герои създават с чудесно изградени изпълнения Филип Трифонов, Стефан Денолюбов, Глория Петкова, Маргарита Хлебарова. Верни диалози, често с хумористичен заряд, сякаш заети директно от улицата без сгрешени и не на място думички, вярна визуална среда – София в района около Халите, Женския пазар, Дондуков. Във филма няма сиромахомилство и преднамерена чернота, няма фалшив социален патос, само някаква нежност към хората от покрайнините на живота, към изскочилите от завоите му, интерес към ъндърграунда без дежурните присъди.

Режисьор е Александър Смолянов, оператор - Димитър Костов. Музиката е на Гаро Ашикян. В ролята на пордуцент е познатата от Sentimental Swingers Вера Шандел.  

1 КОМЕНТАР
1
Илиана
28 April 2019, 15:29

Новото българско кино - без думи :(

ТВОЯТ КОМЕНТАР