Дестинации за романтици

Романтично уединение

Елка Влаховска 20 February 2019

Siwa

Понякога ни се иска да избягаме на места непознати, неизследвани и без тълпите от хора, с които ни обгражда градът. Кои са дестинациите за съвременните романтици с изследователски дух, които са най-подходящи за посещение през по-студените месеци?

Оазисът Сиуа, Египет

Пътуването до Египет обикновено се асоциира с големите хотели в Хургада или в Шарм-ел-шейх. Но ако се отправите на северозапад и не се страхувате да попаднете в приказните прегръдки на пустинята, след около 9 часа път с автомобил от Кайро ще се озовете на място, което е било спирка по древния път на керваните. Това е оазисът Сиуа, населен с бербери, които отглеждат маслини и фурми и пазят традиционните си занаяти, като изработването на тежки сребърни бижута и кожарски изделия. Оазисите на Западен Египет винаги са били идеално убежище в прекрасната, но безжалостна пустиня. С появата на малки скромни хотели, вписани по много екологичен начин в окръжаващата среда, пътешествието може да се превърне в незабравимо приключение. В оазиса Сиуа, в който се говори още на древен местен берберски език – сивански – ще откриете хотел Adrere Amellal Ecolodge. Той е разположен сред изумителен пейзаж – в подножието на Бялата планина и на брега на солено езеро. При строителството му са използвани само местни материали и традиционни техники. Осъществената приумица на бизнесмен от Кайро вече намира клиенти сред по-любопитните и приключенски настроените натури. Стените на хотела са изработени от кал и глина и са покрити с каменна сол. Никой не бива да се опасява обаче, че солта ще се разтвори от водата – тук дъжд не вали. Хотелът е само с 40 стаи с доста причудлив дизайн, ресторант с местни натурални продукти и басейн. Особена отшелническа атмосфера добавя липсата на електричество, а вечер стаите се осветяват със свещи. Но това е идеалното място за всеки, който иска да се докосне до тишината и красотата на пустинята, да се отдаде на мислите си или просто да изпита нещо ново, странно и необичайно.

Село Матмата, Тунис

Малкото берберско селище, само с 1800 обитатели, придобива международна известност, след като тук са заснети епизоди от филма „Междузвездни войни“. Оттогава по-смели и любопитни туристи пристигат на поклонение пред троглодитните (пещерни) структури, вкопани в местните пясъчници: една от тях е „родният дом“ на Люк Скайуокър на планетата Татуин.

Селото, чието местонахождение е в централен Тунис, между соленото езеро Шот-ел-Джерид и залива Габес на Средиземно море, не е само атракция за еднодневно посещение. Човек може да се докосне до традициите на берберската култура и бит, отсядайки в една от тези своеобразни пещери, превърната в хотел „Сиди-Дрис“.

 

Заливът Зиги, Оман

Оман е по-тиха и по-релаксираща алтернатива на Дубай, като пейзажът тук е по-интересен с широките пусти пространства с внезапно изникващи оазиси, с градовете в пустинята и долините, ухаещи на сандалово дърво. В Оман има и приказни плажове със златен пясък и чисти води. На североизток, на полуостров Мусандам, могат да се открият едни от най-хубавите места за гмуркане в Близкия изток. Сред морските обитатели са китовата акула и морските костенурки. Най-приятното място за отсядане в тази зона е хотел Six Senses Zighy Bay, намиращ се в близост до планината Ал-Хаджар и само на 2 часа път с автомобил от Дубай. Комплексът наподобява село, но предлага луксозни вили със самостоятелни басейни, има спа център с бар за натурални сокове, както и 2 турски бани.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР