За прегръдката на един президент

Една 100% Ева - Колинда Грабар-Китарович

Елка Влаховска 07 December 2018

Снимка: getty images/guliver

Колинда Грабар-Китарович, първата жена президент на Хърватия, грабна сърцата на милионите футболни фенове с емоционалната си изява на Мондиала. Какво ли не направи, за да подкрепи националния отбор? Пя с футболистите в съблекалнята им, нацелува ги яко за подкрепа преди следващия мач, после стоя под дъжда без чадър, викайки и окуражавайки ги за финална победа.

Облечена не по протокола за президент, присъстващ на футболно първенство, нейната фланелка с цветовете на хърватското знаме подгизна така, че предизвика някои западни медии да я нарекат на шега „Президентът мокра фланелка“. Хиляди мъже пред екраните на телевизорите пък бяха благодарни за лошото време, защото Колинда Грабар-Китарович пръскаше около себе си неустоим сексапил.

Нейното силно оръжие е спонтанността й, която понякога доста обърква мъжете на власт. Тя без притеснение гушна на трибуните президента на Франция, който, мокър и зашеметен, потъна в обятията й под леко объркания поглед на г-жа Макрон. Когато изненада Владимир Путин, връчвайки му футболна фланелка на хърватския отбор, по иначе доста безизразното му лице пробягна дяволита усмивка и той, неподготвен за подобен подарък, отвърна със съжаление с предварително подготвения протоколен букет цветя. Доналд Тръмп, Тереза Мей и папата получиха подобни фланелки и ги приеха с усмивка и благодарност, оценявайки огромната подкрепа, която президентът на Хърватия засвидетелства на националния тим.

Подобаващо ли е подобно емоционално поведение за човек на най-високия държавен пост, или това е брилянтна пиар акция за вдигане на рейтинга, обсъждаха цяла седмица британските журналисти. В социалните мрежи пък интернет шегобийци пуснаха снимки на Колинда Грабар-Китарович по бикини,  фалшива новина, която обаче лавинообразно взриви емоциите по цял свят. Едно е ясно, президентът на Хърватия, тази смела и емоционална жена, успя да се впише като ярка звезда в историята на Мондиал 2018. Коя е Колинда Грабар-Китарович и какво не знаем за нея?     

Тя печели президентските избори в Хърватия през 2015 г. с 50.5 % в оспорвана битка с Иво Йосипович – 49.5 %, като става първата жена президент на страната, а също и най-младият, заел този пост – едва на 46 години. Зад нея е дълга кариера в политиката и дипломацията, като е заемала постовете на външен министър и на посланик в САЩ. Хърватите й гласуват доверие, че може би тя ще бъде човекът, решен да извади страната от продължилата над шест години рецесия. За усилията й да развива двустранните отношения с водещи икономики в света и заради неоспоримия й чар през 2017 г. влиза в топ 100 на Forbes на най-влиятелните жени в света, като заема 39-о място, изпреварвайки Хилъри Клинтън и Бионсе Ноулс.  

Въпреки международните си успехи и контакти с най-влиятелните политически фигури в света Колинда Грабар-Китарович  е известна със своята скромност. Живее със съпруга си и двете си деца в двуетажна къща в Риека, която не се отличава с показен лукс. Изборът й да пътува за Мондиала в Русия в икономична класа заедно със своите сънародници пожъна в социалните мрежи  възторжени положителни отзиви. По повод на облеклото си за финала на Мондиала пък тя сподели в американска спортна медия: „Исках да покажа, че подкрепям хърватския отбор като всеки друг футболен фен, затова облякох фланелка с националните символи, въпреки че дрескодът за ВИП ложата предполага рокля или пола с определена дължина за жените и трудно би позволил подобен избор.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР