Лице без лунички е като нощ без звезди

Времето, в което трябваше да крием луничките под пластове фон дьо тен и пудра, отлетя безвъзвратно...

Рени Аврамова 26 October 2018

Според бюти експерти, дерматолози, визажисти и дори психолози концепцията за красотата на човешкото лице се променя непрекъснато. През последните години се появи тенденцията да приемаме и харесваме външен вид, който е далеч от установените стандарти. Все повече от милениалите не се притесняват да показват несъвършенства и лунички. Съвършенството не е интересно. Това, което се търси и привлича внимание, е индивидуалност, чар, одухотвореност и стил. Интересно допълнение към тях се оказват луничките, които придават на лицето наивност, младежко излъчване и сексуална привлекателност. Вместо да бъдат прикривани, те дори биват добавяни или директно татуирани върху лицата.

Култ към съвършената белота

В миналото са дните, когато аристократите са готови на всякакви жертви в името на порцелановия тен, а следите от пигментация говорят за нисък статут в обществото. От втората половина на ХХ век критериите драстично се променят и в киното, списанията и модните дефилета се появяват множество момичета с тен и последващите лунички и слънчеви петна. Дори и дерматолозите се съгласиха, че ускореният процес на пигментация е вид естествена защитна реакция на кожата срещу слънцето, но с условието, че тя не изключва задължителната UV защита. Най-често петънцата се появяват върху лицето и откритите части от тялото като ръце, рамене и гръб. Често след елиминиране на причината пигментацията изчезва сама, а в други случаи помагат ексфолиращи продукти, но с уговорката, че хиперпигментацията не е вследствие на нарушения в организма.

В света на звездите

Още в далечната 2011 г. Шарлот Тилбъри рисува по лицата на моделите лунички за дефилето на Chloe, а през 2014 г. популярната гримьорка Вал Гарланд създава многоцветни точки за Preen. През следващата година актрисата Ема Стоун шокира светското общество, появявайки се на официално награждаване с множество изкуствени лунички по лицето си. Визията й е единодушно призната за най-стилната за годината. Днес все повече кинозвезди влизат в редиците на „целунатата от слънцето“ кожа, а след течението no make up не се притесняват да показват лунички и бенки върху лицата си. Разкошната Джулиан Мур, скандалната Линдзи Лоън, топмоделът Жозефин льо Тутур, ангелът на Victoria’s Secret Елза Хокс, актрисите Ема Уотсън, Пенелопе Крус и Джесика Частейн – всички те се оказват щастливи притежателки на лунички. Лунички забелязваме и в дефилетата на MaxMara, Jasper Conran, Celine, Vivetta и Louis Vuitton.

Ефектът „Меган Маркъл“

След включването на Меган Маркъл в английското кралско семейство нейните естествени лунички не спират да предизвикват симпатия. Превърнаха се в тренд, към който се присъединява и армия от имитатори, готови на всичко заради дори далечна прилика с херцогинята на Съсекс. Гримьорите рисуват по лицата на тълпата желаещи кафяви точици и да създават истински татуировки, които няма как да бъдат отстранени с дегримьор. Експерти нарекоха тенденцията „ефектът Меган Маркъл“ и въпреки че не гарантира кралска сватба, създава впечатлението за модна и елегантна особа. Меган имаше смелостта, характерна за американските момичета, да се противопостави на табутата в областта на красотата и престана да скрива т. нар. несъвършенства под пластове грим, а ги превърна в запазена марка.

Според make up артиста Лидия Ф. Селърс, работила съвместно с актрисата по сериала „Костюмари“, едно от основните желания на актрисата по време на снимките е било гримът да не маскира и прикрива луничките й, а буквално всяка една от тях да се забелязва върху екрана. Затова гримьорката не нанася задължителния за пред камерата плътен фон дьо тен и забравя за коректора. Нанася се прозрачна основа, която придава блясък и свежест и подчертава разпръснатите по нослето точици. Желанието на актрисата се превръща в закон и тези малки несъвършенства се превръщат в част от чара й. Миналата година списание Allure си позволи да изтрие луничките от лицето на Меган и херцогинята моментално реагира, че това обърква аудиторията относно етническата й принадлежност, като сподели послание, научено от баща й като малка: „Лице без лунички е като нощ без звезди“.

В социалните медии набира все по-голяма популярност хаштагът #freckleslikemeghan, на който хиляди жени показват естествения си неравномерен тен.

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР