Зелена енергия

В последните години се наложи мнението, че зелената козметика е по-близкият до природата избор. Но трябва ли да я превръщаме в супергерой, защо да я изберем, как да сме сигурни, че даден продукт е био, и лесно да се ориентираме сред десетките марки, които заливат козметичния пазар... Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси

Рени Аврамова 19 July 2018

Модата по био и органик всъщност започва преди 40 години в епохата на хипитата, които проповядват мир по света, протестират срещу атомната енергия и се отказват от fast food в полза на фермерските продукти. Живеейки в съответствие с природата, те преосмислят и отношението си към кремовете и шампоаните. Тогава се заражда и терминът органична козметика, която в голямата си част е от растителни съставки. През 2009 г. актрисата Гуинет Полтроу започва кампания на своя сайт goop.com, призовавайки да се смени обикновената козметика с органична. Според нея синтетичните компоненти са причината за много и различни заболявания като рак, аутизъм, Алцхаймер и Паркинсон. Естествено, има бурни протести, но продажбата на биокозметика в Европа и Америка годишно расте с по 20%.

Решения от природата

Да помислим не само за своята красота, но и за цялата планета! Тя съществува повече от четири и половина милиарда години и не се нуждае от хората, докато те определено се нуждаят от нея. Океаните, почвите, реките, горите са в пряка зависимост от хората и от техните действия зависи дали те ще процъфтяват, или ще претърпяват катаклизми. Шампоани без животински продукти, 100% органично мляко за тяло без пестициди и консерванти, крем за лице с антиейдж ефект, в чието съдържание химическите съставки са заменени с растителни, вече има и на нашия пазар. Някои фирми предлагат напълно екологични продукти, други са ориентирани към естествените растителни съставки.

Какво представлява биокозметиката?

В България е приет терминът „биологична или биокозметика“, докато в англоезичните страни тя се нарича „органична“. Става дума за продукти, направени от съставки с биопроизход, които не съдържат пестициди, химически хербициди, обогатяващи синтетични съставки, ароматизатори, оцветители, химически консерванти, а се състоят от органични растителни екстракти, или 100% натурални съставки, с дерматологично доказана ефективност и съвместимост с кожата. Според философията на биокозметиката съобразяването с природните закони е задължителна предпоставка за поддържането на организма. Именно заради това се използват само висококачествени суровини: ценни студено пресовани растителни масла, етерични масла, билкови екстракти, активни морски съставки, хидратиращи елементи, витамини... Растителните вещества са от екологично чисти култури, контролирани по строги стандарти за качество. Не се използват животински екстракти или нефтени продукти (парафин), важен критерий е отхвърлянето на теста върху животни и на генно модифицираните суровини. Трайността на биокозметиката се дължи единствено на ензими от естествен произход. В нея не се използват екстракти от млади клетки, колаген, еластин, плацента и др., извличани от мъртви животни.

Каква е разликата между натурална и биокозметика?

При натуралната козметика се използват главно растителни екстракти, минерали или водорасли от високо качество, които не са преработвани със синтетични химикали, минават през висок контрол, но не са биосертифицирани. Биокозметиката се сертифицира според стандартите, наложени в страната – на определени места са по-строги, на други не толкова. Във Франция и Канада тези органи са Ecocert (най-известният Европейски сертификационен орган) и Cosmebio (Професионална асоциация за органични и екологични продукти), в Германия BDIH, в Италия ICEA, във Великобритания Soil Association. През 2009 г. бе създадена международната асоциация Cosmos-Standart AISBL, разработила единни общоевропейски стандарти, според които в козметичния продукт растителните съставки не трябва да са по-малко от 95% от състава му. Наблюдава се целият процес при създаването на продукта – от началото до финалното опаковане, и всяка част от процеса се гарантира с отделен сертификат. Този вид козметика не бива да съдържа никакви компоненти, изведени по химичен път. Ако е мазнина, трябва да е от животни, отгледани без антибиотици или хормони, ако са растения – без химически торове. Ако земята е обработвана с пестициди, са нужни поне 3 години, за да се освободи от изкуствените торове и да може да произвежда биологични култури. Затова големите козметични марки избират култивирани рози от България или Турция, алое вера от Мексико, масло от карите от Буркина Фасо и арганово масло от Мароко. Проблем са краткият срок на съхранение и изключително високите изисквания за чистота при използването на продуктите.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР