Вълшебният протеин на младостта

Кои са начините да стимулираме производството на колаген или да си го набавим отвън? Можем ли да го възстановим само с напитка или с процедура?

Рени Аврамова 15 June 2018

Ако сте влизали в козметичен магазин през последните месеци, сте видели думата колаген като етикет на крем, серум, хранителни добавки или напитки. Ентусиастите в грижата за кожата са обсебени от него и имат солидна причина за това. Този протеин, който е част от органите и тъканите ни, е ключът за поддържането на млада, еластична и стегната кожа. Но трябва да имаме предвид, че колагенът не винаги е подходящият за нас. Той е ефимерен посетител, който започва да напуска тялото ни още в началото на 20-те ни години. Когато започнете да забелязвате леко хлътване на бузите или в долината на сълзите и фини линии и бръчици в областта на очите, то това са типични признаци за забавяне на производството на колаген. Но днес е възможно да не остаряваме преждевременно, особено при наличието на толкова много продукти и процедури, които обещават възстановяването му в кожата. Ако хидратиращ крем, процедура или напитка може да забави признаците на стареене, то цената си заслужава. Но има и такива обещания, които са единствено маркетингов и рекламен трик. Затова се консултирахме с експерти, които да отделят истината от фантастиката за възстановяването на протеина на младостта.

Лазерен ресърфейсинг

Тази процедура е достатъчно сложна и може да се причисли към естетичните операции. Задължително се извършва от дерматолог или пластичен хирург. Лазерната шлифовка премахва горния слой на кожата и принуждава клетките да работят на бързи обороти. Никой не би си и помислил да се съмнява във възможностите й по отношение на възстановяването на колагена. Бавни, но трайни резултати. Лазерите работят чрез пробиване на микроскопични дупчици в кожата, създават контролирано изгаряне и използват способността на кожата да се самовъзстановява след рани. При лечебния процес тялото произвежда нов, здрав колаген, който подобрява текстурата на кожата, укрепва я, премахва бръчките, изглажда повърхността и тя изглежда бебешки розова и беззащитна. Тук можем да включим и процедурите за фотоподмладяване, които са добра алтернатива, работеща с IPL технологията. Кожата се обработва с интензивна пулсираща светлина, която активира обменните процеси и стимулира синтеза на колаген и еластин. Целевата топлинна енергия с различни дължини на вълната стимулира фибробластните клетки. Протича процесът „неоколагенезис“ (за период около 12 седмици) – страхотна дума за образуването на колаген впрочем!

Ботокс

Инжекциите с невротоксина ботокс блокират мимическите мускули и разглаждат бръчките в областта на челото, между веждите и около очите. Ефектът е бърз, до 3 дни, и действието му продължава от 4 до 6 месеца. Кожата на челото и около очите е изгладена, но не очаквайте стимулиране на колаген.

Microneedling

Тази процедура се превърна в хит през последната година и много от нас се снабдиха с домашно устройство под формата на микроролер. Според указанията трябва да се използва три пъти седмично в комбинация със серум с витамин С. Най-вероятно сте успели да стимулирате обновяването на колаген, но трябва да знаете, че има огромна разлика от същата услуга, изпълнена от лекар или дерматолог в клиника. Например при процедурата мезотерапия се инжектира коктейл от полезни съставки (витамини, аминокиселини, микроелементи, биопрепарати и различни растителни екстракти) в средния пласт на кожата, където обичайният крем не достига. За да има ефект, са необходими стотици убождания, но няма нужда от притеснение, тъй като иглите са много тънки. Мезотерапията изглажда бръчките, освежава тена и предизвиква реакция в тялото, което започва да произвежда колаген. Терапията се смята за минимално инвазивна, тъй като причинява микронаранявания, но е силно ефективна. Ако сте разкъсани между избора на лазерна процедура или мезотерапия, според специалистите първата печели. Раните, създадени от лазерите, са значително по-малки, в микроскопични канали, а и се прониква по-дълбоко в кожата. Предимството на домашните устройства е изборът на вълшебен ефективен коктейл. Затова вместо да избирате скъпо ролер устройство, се съсредоточете върху намирането на висококачествени серуми с антиейдж пептиди и уникални съставки.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР