В дома на Джани Версаче

Casa Casuarina – златният сън на дизайнера

Елка Влаховска 09 май 2018

На върха на славата си през 1992 г. Джани Версаче се озовава в Маями, Флорида, като консултант по костюмите за нашумелия тв сериал Miami Vice. Слънцето, палмите, океанът и елитните нощни барове са това, което търси Джани. Скоро намира и своята мечтана вила – на брега на океана, в центъра на нощния живот на булевард Оушън драйв. Още когато вижда Casa Casuarina, Версаче е обсебен от нея. Изградена е през 1930 г. по подобие на най-старата сграда в Западното полукълбо – двореца Алказар де Колон в Доминикана, построен през 1510 г. от сина на Христофор Колумб – Диего.

Версаче купува имението в Маями бийч за 3 милиона долара и с размах инвестира в разширяване, басейн, луксозно обзавеждане и произведения на изкуството. До онзи момент Джани Версаче вече е собственик на палацо от XVII век в историческия център на Милано, разкошна вила на Лаго ди Комо и градска къща в Ню Йорк. Но Casa Casuarina е друго, тя носи друг дух.
„В Милано чета Марсел Пруст. В Маями не ми е нужен още един манастир. Тук е място, където чета Труман Капоти, разлиствам модни списания и си пускам филми на видеото“ – споделя в интервю големият маестро на модата.

Домовете му в родината са като крепости с решетки и охранителни камери, а Casa Casuarina е отворен за приятели и любовници дом, с много шампанско, луди нощи и безгрижие. Дори охранителните камери на вратата често са изключени, както в съдбоносния 15 юли 1997 г., когато куршумите на серийния убиец Андрю Кънанан застигат дизайнера миг преди да отвори разкошната порта от ковано желязо. Dolce vita в имението приключва и остава само в спомените на Мадона и Елтън Джон, близки приятели на Версаче и редовни гости в Casa Casuarina.

Седмица преди фаталния ден Мадона с дъщеря си Лурдес и Донатела с Алегра гостуват на Джани. Мадона споделя в интервю, че последният й разговор с дизайнера е бил за нейното ново увлечение – йога. Поп дивата се опитва да го приобщи към източната философия и нейните практики. Джани обаче е италианец, земен и чувствен, наслаждаващ се на всеки миг от живота. През деня работи върху новите си колекции, а нощем често с приятеля си Д'Амико посещава престижните нощни барове на Маями бийч Парагон и Варшавския клуб. Шарж на неговия приятел художник Тиери Перес от онзи период го изобразява сред палми и кадилаци и с татуирано сърце на ръката с надпис „Маями“. Своята страст към живота Джани въплъщава в интериора на Casa Casuarina.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР