Тренчкотът като модна икона

Вечната унисекс дреха, която можем да носим на всяка възраст

Ина Иванова 13 March 2020

Valentino

Стилен, практичен, универсален, вечен. Тренчкотът е едно от нещата, които просто трябва да имаш – като хубав чифт обувки или удобна възглавница. Най-английската връхна дреха винаги е била муза за дизайнери от цял свят през годините и задължителен елемент от пролетно-летния гардероб.

Тренчкотът съществува още от 50-те години на ХIХ век.

Бриджит Бардо

Въпреки че обикновено се асоциира с Burberry, други модни къщи, като Aquascutum също имат дългогодишни традиции в производството му.

Класическият модел е изработен от водоустойчив габардин с еполети и двойна платка на раменете, колан и големи джобове, благодарение на които не е имало нужда от носене на чанта.

1850 – Конкурентните модни марки Burberry и Aquascutum използват водоустойчивия габардин, от който правят легендарния тренчкот

1914 – Томас Бърбъри е упълномощен от военните да направи палта за офицерите от британската армия

1917 – Шлиферът се превръща в нещо повече от военно палто. Вече се носи от дами и господа, които се занимават с бизнес
Класическият тренчкот е емблематична част от стила на големи икони в киното и модата като Хъмфри Богард, Марлене Дитрих, Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Брижит Бардо... Повече от запомняща се е фотосесията на Кейт Мос и Кара Делевин – и двете облечени в шлифери на Burberry.

Посланието е, че това е вечна дреха, която може да бъде носена от всеки, на всяка възраст и винаги би изглеждал добре. Днес класическият прочит е малко скучен. Затова много дизайнери експериментират с тренчкота – Кристофър Бейли например, изненада с тренчове на цветя.

Може би единственото нещо, което остава непроменено при шлифера, е универсалната публика, към която е насочен. Той не само „прескача“ от военния в гардероба на обикновения градски човек, но и от мъжкия – в женския гардероб.

Може да се върнете години назад при седемдесетарското излъчване на черния кожен тренч или да се изстреляте право в бъдещето с новите нетрадиционни елементи.

Не е необходима основателна причина (дори метеорологична) да излезете, облечени в тренчкот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР