Спирулина - новото синьо злато

Сив тен, тъмни кръгове, уморено лице, преждевременни бръчки? Доверете се на спасителната терапия със спирулина, която доказано енергизира, съживява и ободрява кожата

Рени Аврамова 13 January 2018

Спирулината се оказва еликсир за уморената и безжизнена кожа. Това микроскопично водорасло е открито през 1964 г. в Чад от екип от учени, които са силно изненадани, че хората, събиращи водорасли от повърхността на водоеми около езерото Чад, се отличавали от всички останали със здраве, сила и изключителна жизненост въпреки неплодородната околна среда. Изненадващата причина било синьо-зеленото растение, съдържащо повече от 220 полезни молекули, като аминокиселини, олигоелементи, антиоксиданти, минерали, витамини, нуклеинови киселини, съставящи ДНК-то на клетките, протеини, основни мастни киселини и много други. Това водорасло, виреещо основно в сладки водоеми, е на приблизително 3,5 милиарда години.

Според историците, ацтеките го култивирали и редовно го използвали в храната си. Рекордните нива на хранителни елементи в състава му се дължат на факта, че е едновременно растение и водна бактерия. Богат източник е на белтъчини и желязо, което го превръща в най-добрата добавка в храната за страдащи от глад популации. Известно е и като суперхрана, която помага при лечение на алергии и диабет, контролира нивата на холестерола, предотвратява развитието на рак, полезно е за очите и за много други заболявания.

По правилото, че външната красота е пряко свързана с вътрешната, добре изглеждащата сияйна кожа се дължи на здрави и щастливи клетки, а спирулината е лесен начин да ги наситим с хранителни вещества и много протеини. В действителност протеиновите аминокиселини съставляват повече от 60% от спирулината. Те държат тялото в добра кондиция, поддържат тонуса в мускулната маса и осигуряват аминокиселини, необходими за нивата на колаген и еластин в кожата.

Всички тези полезни свойства стимулират козметичните лаборатории да използват суперхраната като основна съставка в кремове и серуми, връщащи жизнеността и тонуса на кожата. Спирулината действа върху тъмните кръгове и дехидратацията, улеснява детоксикацията на кожата, като ускорява клетъчното обновяване, елиминира токсините и свободните радикали, ускорява метаболизма и предотвратява появата на акне. В нея са открити тирозин (забавящ стареенето на клетките), витамин Е и селен, които са известни с антиейдж ефекта си върху кожата. Специално за изморена кожа без блясък Esthederm разработват концентриран серум и крем Intensive Spiruline, които подмладяват, подхранват и засилват кожата. В серума марката използва цялото водорасло, а не екстракти, като по този начин осигурява по-голяма бионаличност на растението и то се усвоява по-добре от дермата и епидермиса. След седмица кожата е озарена, а признаците на умора намаляват. Терапията със спирулина е перфектно допълнение на естетични процедури като мезотерапия. Sisley също заложиха на очевидните ползи от микроводораслото и го включват във формулата на Sisleya Concentre Anti-Age Fermete Corps. Този луксозен стягащ силуета концентрат за тяло е микс от 19 активни растителни съставки и действа върху трите главни фактора за стягане на кожата: еластин, колаген и гликозаминогликани, които действат върху вътрешната част на бедрата, ръцете, корема, хълбоците и деколтето. Ревитализираща и подхранваща спирулина е добавена към екстракт от овес, кофеин и червена лоза (с отслабващи свойства), възстановяващо масло от карите и успокояващо етерично масло от лавандула.

Лабораториите на Biotherm пък заложиха на невероятна текстура „серум в крем“ от серията Skin Best, която носи и неописуема наслада за сетивата. Във формулата присъстват два екстракта от морски водорасли, които обединяват силите си, за да се преборят с първите признаци на стареене. Спирулината стимулира клетъчния метаболизъм и предпазва клетките от вредните UVA лъчи, докато другият екстракт от H.Pluvialis защитава кератиноцитите от свободните радикали и стимулира възстановяването на собствената защитна система на клетките. Ако все още се чудите защо трябва да нанасяме тази зелена пудра върху лицата си, ще се изненадате колко вълшебни свойства има тя чрез маската за лице Cucumbers Calm Care Soothing Facial Mask на Yes Too. Текстурата не само успокоява възпалената кожа, но и хидратира, минимизира досадните фини линии и бръчки около очите и устата, увеличава еластичността и помага за коригиране на UV щетите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР