Суперхрани за кожата

Екстракти от чай матча, комбуча и семена от моринга крият тайните за перфектната кожа. Къде можем да ги открием в козметиката и за какво са полезни

Рени Аврамова 27 December 2017

В последните години все по-популярни стават суперхраните. Но вече не ги откриваме само в биомагазините, а някои от тях поемат и по пътеката на красотата. Естествено, че за поддържането на здраво тяло, коса и кожа те трябва да са част от хранителния режим. Високата концентрация на хранителни вещества в тях обаче подтикна козметолозите да използват силата им, създавайки иновативни и ефективни продукти. С тяхна помощ кожата и косата запазват младостта и енергията си, остават здрави, хидратирани и дълготрайно овлажнени. Някои от тях са отдавна известни, но може би малко позабравени, а други, като джинджифила, елдата или семената от чиа, изживяват истински ренесанс. Но три уникални съставки се оказват полезни не само като хранителни добавки, а и превръщат кремовете в божествени еликсири за кожата. Чай матча, комбуча и семена от моринга са днешните звезди във вселената на красотата.

Чай матча е зелен чай с високо качество. Първата разлика от обикновения чай е отглеждането му на сянка, което запазва сочността и свежестта на листата. След изсушаването им се превръщат в прах, който напомня по цвят на уасаби. Зеленият цвят е вследствие на високата концентрация на хлорофил в листата. Втората разлика е количеството антиоксиданти – 10 пъти по-голямо от това в зеления чай или в плодовете годжи бери. Чаят матча е познат на всички отдадени на здравословния начин на живот, които ценят наличието на катехини в него, спомагащи за изгарянето на мазнини и нормализиращи нивата на кръвната захар и холестерола. Продукти с матча се откриват в целия свят, а в Starbucks включиха в менюто си напитки с него: лимонада и лате. В козметиката матча присъства като съставка, доказано предотвратяваща стареенето и предпазваща кожата от ултравиолетовите лъчи. Тъй като в него има ударна доза кофеин, тонизира кожата и ускорява метаболизма в нея. Добавя се в продукти за маникюр и педикюр, тъй като защитава нокътната плочка от агресивните препарати. Актриси като Камерън Диас и Ашли Олсън признават, че са почитателки на козметика с чай матча.

Комбуча е чаена гъба, която се получава чрез ферментация на черен чай по естествен начин с помощта на дрожди и бактерии на оцетна киселина. Има все повече различни напитки с комбуча, богати на пробиотици, микроорганизми, подпомагащи развитието на здрави бактерии и борещи се с възпаления. Освен това в тях присъстват полифеноли, витамини В1, В2, В3 и В12, млечна, оцетна, плодова и хиалуронова киселина. С комбуча лесно се свалят килограми и се подобрява състоянието на косата, ноктите и кожата. В козметиката екстрактът от комбуча се използва като антиейдж съставка. Тя стимулира синтеза на колаген и еластин в клетките на кожата и затова присъства главно в продукти с лифтинг ефект. Линдзи Лоън от години е сред феновете на суперхраните и освен че пие комбуча, храни и кожата си с нея.

Морингата е устойчиво на суша африканско дърво, което с появата си в света на красотата моментално се превърна в сензация. Оказва се, че маслото от неговите семена е силен антисептик и бомба от антиоксиданти. Съставът му е богат на органични киселини, включително линолова, стеаринова, арахинова и др., както и на витамини, макро- и микроелементи, антиоксиданти. Учените доказват, че стимулира енергията в клетките, метаболизма, храносмилането и имунитета. Маслото от моринга омекотява, овлажнява, защитава кожата от вредното въздействие на околната среда, включително замърсяването в градски условия, неутрализира свободните радикали. Морингата се оказва толкова ефективна съставка, че дори и луксозни козметични гиганти, като Chanel и професионално насочените Medik8, я включиха в своите продукти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР