Тен за аристократки

Фен ли сте на снежнобялата кожа? Дали сте сред почитателките на азиатското разбиране за красотата, или сте с аристократично потекло. Защо пък не и двете

Рени Аврамова 04 November 2017

Creatures Of Comfort

В предишни времена по тена на лицето определяли положението в обществото. Загарът по откритите части на лицето и тялото в Европа и Америка бил смятан за признак на долно потекло. Благородните дами се отличавали с бледа кожа и липса на лунички. Днес същите стандарти определят живота на азиатките, които издигат на пиедестал порцелановата, недокосната от слънцето кожа, без петна и несъвършенства. Първата и задължителна стъпка е защита от ултравиолетовите лъчи, които – освен приятен загар – причиняват преждевременно стареене. Обикновените лунички в края на лятото, както и повишената пигментация върху части от тялото, се превръщат в проблем, подобен на акне или бръчки.

Защо тенът на лицето ни става неравномерен? Ускореният процес на пигментация е естествена защитна реакция на кожата срещу слънцето. Понякога хиперпигментацията е следствие на нарушения във вътрешните органи или системи, но ако нямате такива, то във възможностите ви е да „изтриете“ луничките или петънцата. Най-често „слънчевите петна“ се появяват върху лицето и откритите части – ръце, рамене и гръб. Понякога пигментацията изчезва сама, в други случаи помагат обикновените ексфолиращи продукти. Прецизно подбраната козметика и терапии за лице изглаждат релефа, заличават фините линии, почистват в дълбочина, подхранват и озаряват. Тъй като обикновено избелващите продукти са фоточувствителни, за предпочитане е към тях да се обърнете през есента и зимата, когато няма да се излагате на слънце.

Култ към белотата

Средствата за избелване на кожата може да бъдат разделени на две групи: силни и по-слаби. В първата група попадат козметични продукти, популярни в Корея и Япония, които са с бързи видими резултати и дълготраен ефект, но трябва да имате предвид, че някои от тях – заради силните съставки – може до доведат до алергии и увреждане на кожата. При по-слабите ефектът е по-бавен, но може да ги използвате спокойно у дома. Обикновено тези средства се борят с хиперпигментацията с активно избелващ комплекс, който забавя синтеза на меланин, но Shiseido потърсиха решение на проблема на генетично ниво и разработиха алтернатива на лазерната терапия. Серумът Intensive Anti-Spot Serum се появява след 10 години изследвания и анализ на 30 000 гена. Седмо поколение активна съставка открива пигментните петна и стимулира синтеза на липсващи протеини в проблемните зони. Луксозната френска haute couture марка Biologique Recherche насочи вниманието си към предотвратяване появата на пигментни петна и намаляване на интензивността на вече съществуващи такива. Кремът PIGM 400 е микс от изсветляващи, антипигментни и защитни съставки, които изравняват тена и озаряват лицето.

Истинската промяна изисква време, постоянство и ефикасно третиране. С тази концепция Estee Lauder проведоха изследване на ритъма на пигментация през деня и нощта и доказаха, че докато спим, белезите и неравностите се изострят. Затова нощният серум Enlighten Even Skintone Correcting Night Serum предизвиква трансформация в кожата и намалява зачервяванията и петната през нощта. В допълнение засилва способността й да устоява на нови тъмни и светли петна и я защитава от атаки на агресори през следващия ден. Според лаборатории Clarins, ако вътрешноклетъчната комуникация е нарушена, кожата изпраща грешни сигнали и резултатът е свръхпроизводство на меланин. Серумът Mission Perfection се бори със свръхпигментацията и връща свежестта и блясъка на тена. Тайната му е в съчетанието на екстракти на ацерола и гинко билоба с молекула, ограничаваща петната в самия зародиш. Копринената емулсия Melaperfect Anti-Dark Spots Perfecting Treatment на Darphin разчита на иновативен комплекс от съставки с биотехнологичен и растителен произход. Нежеланата пигментация е премахната, тенът е хармонизиран и изравнен, а кожата е с подновени защитни сили благодарение на мощни антиоксиданти.

Ако искате да повлияете на кожата едновременно през деня и нощта, вашият избор са есенциите Le Soin Noir&Blanc на Givenchy. Тяхната идеална синергия възстановява енергийния баланс на клетките, активира регенерацията, усилва сиянието на кожата и контролира пигментацията. Философията на Skinfood се базира на факта, че правилната храна помага за красотата на кожата, затова в продуктите й са включени най-подходящите за даден проблем хранителни съставки. Кремът Yuja Water подхранва и хидратира чрез екстракт от yuja (цитрусов плод, подобен на малък лимон, съдържащ 3 пъти повече витамини) и има силен избелващ и озаряващ ефект заради високото съдържание на витамин С.

Въпреки различния цвят на кожата всички имаме еднакъв брой меланоцити – някои са по-малко активни от други. При тъмната кожа те са по-активни и тя е предразположена към пигментация.

Бягство от съвършенството

Докато някои жени се опитват да премахнат несъвършенства от кожата си, други, за да постигнат естествено излъчване, си татуират лунички върху лицето. Тенденцията е популярна от няколко години и е подобна на микроблейдинга.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР