„Късметът на Логан“: Срещали сме и готини крадци

Стивън Содърбърг държи в ръцете си Даниел Крейг, Чанинг Тейтъм и Адам Драйвър, а в последните 15-ина минути вади от ръкава си последния си коз – Хилари Суонк или по-скоро гласът й. „Късметът на Логан“ (Logan Lucky) е в кината от днес, а истинските късметлии сме ние. Много готин!

Ирина Иванова 08 September 2017

Екшън комедиите с обири са холивудска класика и Содърбърг – режисьорът на „Бандата на Оушън“ – отлично знае това. Но докато „Бандата...“ бе покрит с пласт фино, иронично лустро, „Късметът на Логан“ е кънтри вариант. Кънтри класиката „Take me home country roads” е много хубаво намерен акценти e нещо като емоционален фон на филма, който някак полепва по сетивата ти като прахта от селските пътища в Западна Вирджиния, за които се пее в песента. А защо е избрана точно тази песен? Защото главните герои – братята Джими и Клайд Логан (съответно Чанинг Тейтъм и Адам Драйвър) – са от Западна Вирджиния.

„Късметът на Логан“ е много повече комедия, отколкото екшън, ако трябва да прецизираме жанра. Братята Логан и сестра им Мели (Райли Киоу, направила забележителна роля в един от най-добрите независими филми на последните години „Американски мед“ на Андреа Арнолд, който у нас имаше само няколко отделни прожекции) измислят сложна схема за обир на касите на прословутите НАСКАР ралита в Северна Каролина. Като гост звезда в извършването на обира е поканен суперекспертът по взривове Джо Банг (Даниел Крейг). Единственият проблем е, че... той е в затвора.

Бандата Логан – Банг обаче не са крадци-гадняри, а крадци-джентълмени, които също така са малко абсурдни, малко нелепи. Всъщност именно героите, а не толкова сюжетът и ситуациите генерират комедийния характер на филма. Звездите Тейтъм, Драйвър и Крейг пък по един особен начин стилизират цялата тази „кънтри“ история и й придават блясък. Актьорско трио за милиони! В буквален и преносен смисъл. Като най-готиното е, че и тримата (най-вече Крейг и Тейтъм) успяват да останат на тънката линия между това да са секси и това да са смешни, а този баланс винаги е много труден, ако не ти е вроден.

Не бих нарекла „Късметът на Логан“ незабравим филм. Но Даниел Крейг и Чанинг Тейтъм в него – о, да!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР