Кралица роза

Винаги имай в библиотеката си нова книга, в избата – пълно буре, в градината – свежо цвете, е казал древногръцкият философ Епикур. А той е знаел какво говори, когато е давал съвети как да се живее животът с радост

03 May 2021

Да отглеждаш рози е занимание аристократично, неслучайно няма кралски градини или благороднически дворове, в които розата да не е намирала полагащото й се място на първа дама сред растенията.

През вековете цели общества на ботаници са се занимавали с култивирането на различни сортове и днес те са толкова много и разнообразни, че позволяват на всеки, дори и на начинаещ градинар, да прояви талант и въображение.

В парковото изкуство комбинацията от рози – бордюрни, храстовидни и флорибунди (обилно цъфтящи) – намира своето място под „четката“ на ландшафтния архитект. Но дори и в собствената градина човек може да постигне съвършенство, което да радва очите от май до септември.

Важното е да се избере слънчево и проветриво място за засаждането им (имат нужда от поне 6 часа слънцегреене на ден), да се поливат в корените сутрин или вечер поне веднъж седмично и редовно да се подрязват.

Розата всъщност не е толкова капризно цвете, макар че когато четем великолепните думи на Малкия принц на Екзюпери, оставаме с друго усещане. Но в тази книга е даден урок по любов, а не по градинарство.

„Разбира се, случаен минувач би помислил, че моята роза прилича на вас. Но тя сама е много по-важна от вас всичките, защото тъкмо нея поливах. Защото тъкмо нея поставях под стъклен похлупак. Защото тъкмо нея пазех с параван. Защото тъкмо върху нея убих гъсениците (освен две-три, за пеперуди). Защото тъкмо нея слушах да се оплаква, да се хвали и дори понякога да мълчи. Защото тя е моята роза.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР