Стилът на… Джена Лайънс

Офис шик за ценители

Александра Рамирез 27 April 2017

Снимка: getty images/guliver

Обичайната униформа на Джена Лайънс се състои от риза, панталон, сако и елегантни обувки на ток. Като креативен директор и президент на J. Crew в продължение на много години тя не пропуска ден, в който да не впечатли със стайлинга си. Семпъл на пръв поглед, стилът й е професионално шлифован през годините, в които се изкачва от асистент до главен шеф и дизайнер, минавайки през всички сектори на американската марка за дрехи и аксесоари.

Наричат я „жената, която облича Америка“, а сред редовните клиенти са семейство Обама. По-рано този месец обаче брандът оповести официалната си раздяла с Джена, превърнала се в лице на марката, а медиите спекулират, че именно тя, като символ на марката, олицетворява и падението й. Огромният срив в продажбите през последните 2 години се дължи на тенденции като бързо оборотната мода и твърде спортните дрехи, които брандът отказва да следва и натрупва дълг от близо 2 милиарда долара, водещ до възможен фалит.

Философията на J. Crew покрива изискванията на масовия пазар, пречупени през призмата на висшата мода, но за разлика от Zara или H&M те избутват главната дизайнерка в светлините на прожекторите. J. Crew „осиновява“ визията на Джена Лайънс, като на преден план са автентичният й стил и отношението към модата. Председателят Милърд Дрекслър, с когото Джена работи през всички тези години, вижда огромния й потенциал и решава да я трансформира от просто брънка във веригата до аватар на компанията, каквито са Фийби Фило за Cеline и Карл Лагерфелд за Chanel. Тя успява да издигне бранда за достъпна мода, появявайки се в каталозите, а нейните “Jenna’s picks” влияят на вкуса на купувачите.

Интересът към личността й е огромен – безличният бранд се сдобива със своя звезда, която го представя на изискани събития като Costume Institute Gala в Metropolitan Museum of Art, по време на нюйоркската модна седмица и по страниците на Vogue.

Джена е висока жена с приветлива широка усмивка. Почти винаги е с плътно прибран кок и характерни очила с големи черни рамки, готова да експериментира с камуфлаж + пайети през деня и тафта с деним за официална вечеря. Рядко ще я забележим с пола или рокля, защото както споменахме – тя разчита на магическата формула сако+панталон+риза+стилето във всевъзможни силуети и цветове. Стилът й е заблуждаващо офисен, тъй като тя държи на представителна, но и достатъчно артистична визия.

Ето и няколко съвета от самата нея:

1. Когато носим няколко мотива наведнъж, има определени правила. Първо се съобразяваме с доминиращия цвят - можем да комбинираме морско синьо райе с морско сини полка точки. Това е лесно и е като първо ниво. Към тази комбинация можем да добавим акцентиращ принт със съвсем различни цветове и това е второ ниво. Третото е, когато смесваме 2 много цветни и сложни принта, които обаче имат еднакъв базисен цвят като например морско сини флорални мотиви с морско син пейсли или друг ориенталски. А можем и да миксираме зелен животински принт с подобен, но розов, както правят в Gucci. Има точно 3 принта който си отиват с абсолютно всичко и това са ризата с бяло и синьо райе, леопардовия и камуфлажния мотив.

2. Монохромното може да се носи по много по-свеж начин ако миксираме текстурите на платовете. Лесно е като декорация на къща – ето, например, ако имате кадифен диван в никакъв случай не слагайте кадифени възглавници. Добавете нещо съвсем различно и неочаквано. Ако носите риза от син фланелен плат, смесете със сатен – например в обувките. Аз обожавам млечно розови чино панталони с ярко розова тениска или сатенена блуза. Всичко е наред, стига да не смесвате розово със сини или жълти подтонове – сините са по-трудни за съчетание, понеже изглеждат сивкави и тъмни и не стоят добре на много светлата кожа. Ето това е една от причините да ходя с червен пуловер цяла зима! Ако пък сте изцяло в сиво, червеното червило ще стои разкошно, но в никакъв случай не правете „опушено око“!

3. Най-лесният начин да трансформираме визията си е като добавим подходящите аксесоари. Аз например нося огромни обеци – колкото по-големи, блестящи и шантави, толкова по-добре! Можем да променим целия си вид за секунди ако през деня сме с пусната коса, а вечерта я вдигнем и сложим обеци. Никой няма толкова време да променя всичко, затова експериментираме – в офиса носим чино или карго панталони с ниски обувки, а вечерта просто ги навиваме и слагаме токчетата!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР