Сузи Паркър - първият супермодел

Рослава Куманова 07 February 2007

Кралят на модата през 50-те Кристиан Диор казва за Сузи Паркър, че е "най-красивата жена на света". Тя е американка и кариерата й все още се смята за най-впечатляващата в света на модния бизнес. Сузи е първата манекенка, чиято ярка индивидуалност личи на всяка направена й снимка. Иначе казано - първият супермодел. 

Сузи дебютира в Париж, благодарение на по-голямата си сестра Дориан Лейт, също известен модел. Ликът на щатската красавица влиза в милиони домове чрез кориците на модните списания. Според Коко Шанел лицето на американката е "най-невероятно красивото нещо, което изобщо съм виждала през живота си". Усмивката на Сузи - т. нар. усмивка за милион долара, е обявена за феномен. Тя става муза на знаменития фотограф Ричард Ейвдън. Сузи е прототип на героинята на Одри Хепбърн в комедията "Смешно лице". Самата манекенка се снима в киното, омъжва се три пъти, но не се поддава на славата и намира щастието в живота като домакиня.

Сузи Паркър идва от щата на петролните магнати Тексас. Баща й Джордж Паркър израства във ферма за памук и продава дела си в нея, за да се запише в колеж. Парадоксално е, че по-късно братята му стават милионери, защото на територията на стопанството откриват петрол. Джордж Паркър среща жена си Елизабет Къркпатрик на урок по танци в Сан Антонио, където учи. Напуска колежа и започва работа в "Стандарт Ойл", за да издържа семейството си. В течение на 3 години му се раждат три дъщери - Дориан, Флориан, наричана Сиси, и Джорджибел. И трите са невероятни хубавици, но любимката на мама е най-голямата.

Дориан е най-красивата, умната и популярната в училище. Момичетата са възпитавани в баптистки дух - никакъв грим, никакъв алкохол и цигари. Семейството се мести в Ню Йорк и 12 години след раждането на последното им дете - изненада! Г-жа Паркър отново е бременна. Така на 28 октомври, 1932 г. на бял свят идва четвърто момиче - Сесилия, която всички наричат Сузи. Тя е най-проблемното дете на Паркърови. Боледува от астма, има алергии и мигрена, но е и най-буйната. Веднъж чупи глезените си, скачайки от покрива. По-късно пък си строшава китката, карайки кънки.

Подкарва първото си колело и се озовава под камион. Резултатът е счупени пръсти и лакът. Ако Сузи е била белязана с нещо, то това е любовта на баща й. Тя притежава неговата невероятно бяла кожа и яркочервена коса. Тя е момичето на татко. Той е нейният идол. Връзката между двамата е толкова силна, че майка й започва да ревнува.

1944 е годината на най-голямата дъщеря Дориан. Тя става модел и се появява на корицата на "Харпърс Базар". Тогава е на 27 години, твърде възрастна за тази професия и вече разведена с колежанската си любов, от когото има две деца. Въпреки това Дориан става лицето на 40-те, въплъщение на красивата брюнетка. "Тя някак усещаше какво иска от нея фотографът и успяваше да изиграе невероятно количество настроения. Дориан приличаше на непредвидима жена, позирала за Модилиани." Това пише за нея Сесил Бийтън в книгата си "Фотографията". Според императрицата в модната индустрия Айлийн Форд, Дориан е родена за модел.

Тя заживява на Лексингтън Авеню в Ню Йорк и започва да води бурен живот. Любимият й спорт са мъжете. Като изключим 7-те й съпрузи, списъкът е доста дълъг. В него са фотографът Ървинг Пен, джаз музикантът Дизи Гилеспи, певецът Хари Белафонте, фитнес гуруто Никълъс Куновски, филмовият продуцент Сам Шпигел, писателят Ъруин Шоу. Близък приятел на Дориан е Труман Капоти. Именно тя е първообразът на слабичкото момиче в "Закуска в Тифани". Във филма по романа от 1961 г. ролята е поверена на Одри Хепбърн.

Междувременно двете по-малки сестри на Дориан се омъжват, а майка й и баща й се заселват във Флорида. Там според тях климатът е най-добър за астмата на най-малката Сузи. Тогава тя е на 13 години и е най-високата в класа - цели 1,78 м., невиждан ръст за момиче в онези времена. Сузи започва да прекарва летните ваканции в Ню Йорк при Дориан, която основава собствена агенция за модели. С набитото си око каката вижда, че малката Сузи има данни, по-добри от нейните. Дориан помолва свои близки фотографи, сред които е и Ървинг Пен, да направят фото тестове на сестра й.
 
Някои от фотографиите бързо намират път към списания. Така без усилие Сузи става модел. Започва да изкарва по 25 долара на час, а по-късно и по 40. Работи само през летните ваканции и крие този факт от съучениците си във Флорида. Най-популярният тогава млад моден фотограф в света Ричард Ейвдън признава за нея: "Не знам дали ще мога да работя с толкова красива жена. В нейния случай не съм сигурен, че ще мога изобщо да вложа нещо от себе си при фотосесиите". Точно Ейвдън обаче е този, който взима Сузи под крилото си и я завежда през 1950 г. в Париж - безспорната тогава световна столица на модата.

Поствоенният период, царството на Кристиан Диор с неговия прословут "ню лук". Наред с него творят Баленсиага, Гре, Балмен, Фат. Какво по-добро място за кариерата на една 17-годишна американска манекенка? Сузи притежава млечнобяла кожа с руменина на английска дукеса, облаци златисточервена коса и толкова високи скули, че няма нужда да бъдат подчертавани, също като на Гарбо.

Годината е 1949. Току-що се е отпечатал първият брой на списание "Пари Мач". Дизайнерът Жак Фат дава прием в имението си до Париж. Младият журналист Пиер де ла Сал, наричан Питу, е изпратен да отрази светското събитие. Появата на Дориан и Сузи Паркър е хитът на вечерта. Парижкото хай-общество е поразено от красотата им и особено от по-малката сестра. Мъжете дори не смеят да я заговорят. Това обаче не важи за Пиер - привлекателен, скиор от световна класа и при това граф. Сузи е очарована от неговата изтънченост. Питу й прилича на Ашли Уилкс от "Отнесени от вихъра".

И двамата са привлечени един от друг, но Сузи си заминава обратно за Америка. Омъжва се тайно за ученическата си любов Роналд, красавец, забавен, наполовина чероки. Тя го прави като протест срещу желанието на баща й да учи в колеж в Южните щати. Но може ли да просъществува брак между един американски първокурсник и новоизлюпена световна топ красавица? Шест месеца по-късно Сузи Паркър се връща в Париж. Разводът й става факт по-късно.

Манекенката отива право при Пиер де ла Сал и го пита дали може да отседне при него. Така започва нейният нов живот. Работи от двете страни на Атлантика, снимат я Ървинг Пен, Сесил Бийтън, Ървин Блуменфелд, Хорст и Хенри Кларк.
През 1952 г. сестра й Дориан е на върха на славата си като първото лице на "Ревлон". Сузи пък хвърчи из Париж с новия си червен кабриолет, ремонтира апартамента си на левия бряг на Сена и учи френски. Година по-късно френският "Вог" излиза със заглавието "Колекции - Сузи Паркър". За първи път в света моделът е по-важен от дрехите. Иначе казано, ражда се първият топ модел! Една вечер Сузи и Пиер са у знаменитата Коко Шанел, която по това време е затворила модната си къща.
 
Мадмоазел Шанел предлага на Сузи да се качи в гардеробната и да си избере нещо. Американката облича рокля от последната колекция на Шанел от 1939. После отиват в кафене на среща с главната редакторка на "Ел" Хелън Лазарев. Тя е поразена, не хапва нищо. Накрая казва: "Искам Сузи на корицата, облечена в модел на Шанел!" В този момент мадмоазел Коко взима може би най-важното решение в живота си - ще отвори отново модната си къща. Така Шанел заживява втори живот благодарение на една американка - Сузи Паркър - новата муза на модната кралица на Париж. 

Малко след тази случка Сузи внезапно решава да се откаже от моделството и да се заеме с фотография. Започва като асистентка на Картие-Бресон, а след това работи за "Магнум Фотос" при Робърт Капа. Нейни фотографии намират място на страниците на "Ел" и "Лейдис Хоум Джърнъл". Всички твърдят, че тя определено има око на фотограф. Когато обаче питат Пиер какво мисли за снимките на половинката си, той отговаря: "Не знам. Никога не съм ги виждал". Но Сузи не му се сърди - тя е влюбена, направо обсебена от Питу.

От "Магнум" Сузи печели 115 долара месечно - сума, която като модел е изкарвала за час работа. Нищо учудващо няма в това, че тя решава отново да започне да позира на пълен работен ден. Работи шест месеца в Америка и шест в Париж. Тя е навсякъде - "Вог", "Ел" , "Харпърс Базар". Паркър е най-високо платеният модел в света. Стилът на фотографа Ричард Ейвдън се променя за пореден път, когато отново започва да снима Сузи.

Самата тя казва за този период: "Част от таланта на модела е способността му да работи много. Аз направо се съсипвах от изтощение. Причината да съм най-добре платената в бизнеса е, че наистина съм най-добрият модел!"
Ейвдън е този, който предлага Сузи да се снима във филма "Funny Face" с Фред Астер и Одри Хепбърн. Самата актриса пък предлага Паркър за централна роля в "Kiss Them for Me", където тя партнира на Кари Грант. Продуцентът на втория филм смята, че Сузи е новата Грейс Кели. В крайна сметка лентата няма успех. Най-хубавото в нея е Сузи.

Като новоизлюпена актриса тя е обсаждана от журналистите в Холивуд. Пред пресата демонстрира свободомислието, усвоено от мадмоазел Шанел. На практика обаче надделява баптисткото й възпитание и тя се омъжва тайно за Пиер де ла Сал през 1955 г. Двамата отричат брака си пред медиите. За тях французинът трябва да е просто придружител на Сузи Паркър. Имиджът й на актриса не търпи наличието на съпруг. Първите си добри рецензии тя получава за участието си във филма "Ten North Frederick" (1958 г.) с Гари Купър.
Междувременно голямата сестра Дориан се впуска в най-важната любовна афера в живота си.

Тя започва връзка с плейбоя Алфонсо Кабеса де Вака и Лейтон - разглезен, богат, прочут играч на поло, член на испанския олимпийски отбор по бобслей. Той е женен и естествено обещава на Дориан, че ще се разведе. Не го прави, но тя му ражда син през 1955 г., когото наричат Ким. Тази история е причина за разрива и отчуждението, което настъпва между Дориан и Сузи. За по-малката сестра извънбрачното дете е истински скандал. Самата Дориан пък казва за Сузи, че има морални устои на девственица и се държи по този начин само за да бъде неин антипод. Две години след появата на детето, четвърто поред за Дориан, Алфонсо Кабеса се разбива с червеното си ферари на автомобилно рали в Италия.

Дориан тогава е 40-годишна. Тя решава да остави децата си при родителите си във Флорида и да замине отново за Париж. Там тя открива за втори път своя агенция за модели, която има страхотен успех цели 8 години. За съжаление Дориан, която винаги е била пълна с оригинални идеи, се проявява като лоша бизнесдама и капиталът й е присвоен от петия й поред съпруг.

13 месеца след катастрофата на Алфонсо Кабеса - централна новина в медиите по цял свят, се случва един друг инцидент. Сузи, която винаги посещава любимия си татко Джордж Паркър на рождения му ден, е за пореден път във Флорида. Бащата и дъщерята пътуват към болницата, за да видят майката, която се възстановява след операция на доброкачествен тумор на гърдата. Колата им се удря във влак, обръща се във въздуха и се приземява на покрива си от другата страна на линията. Джордж Паркър издъхва по пътя за болницата.

Сузи е със счупвания на ръцете и раменете, а устата и ушите й са пълни с натрошени стъкла, защото се е опитала да извлече баща си от колата. Тя изпада в кома, последвана от дълбока депресия. Месеци наред сънува кошмари. Сузи е обсебена от чувство за вина за смъртта на баща си. Твърди, че инцидентът е станал в момента, когато е обяснявала на татко Паркър за проблемите си с Пиер де ла Сал. Близки до семейството обаче твърдят, че баща и дъщеря често се забавлявали като се състезават с влакове по шосетата. За инцидента се появяват поне 10 версии и до ден-днешен истината не е изяснена.

Сузи Паркър е неутешима, чувства се отчаяна и изоставена. Прави опит за самоубийство с валиум. За щастие оцелява и тръгва на сеанси по психотерапия. Работи здраво, за да се възстанови от психическата травма, която е много по-голяма от физическите наранявания. Обещава си, че ако се справи, ще си роди дете. Без въобще да сподели желанието си с Пиер, забременява от него. В този момент той заминава като военен кореспондент в Алжир и въобще не е въодушевен от новината. Отчуждението между двамата се задълбочава. Самият Пиер й казва: "Ти си на 6000 мили от мен и се стремиш към блясъка и славата на кинозвезда. Искаш да си редом до Гари Купър, а смисълът на моя живот е на съвсем различно място."

През декември 1959 г. Сузи ражда дъщеря, която нарича Джорджия Бел Флориан Коко Шанел - имената на двете й сестри и най-близката й приятелка - парижката кралица на модата. Дориан е пренебрегната заради охладнелите им отношения след аферата й с испанския плейбой.
Няколко месеца след раждането на детето Сузи научава, че Пиер е имал връзка с богата румънска наследница в Париж. Това не е първата му изневяра, откакто са заедно, но е единствената, за която си признава. Скоро след това идва разводът. Коко Шанел помага на Сузи да спечели родителските права над малката Джорджия. Коко е нейна кръстница.

По същото време кариерата в киното на Сузи Паркър продължава. Тя се снима в английския филм "Circle of Deception", където играе разузнавачка по време на Втората световна война. Докато траят снимките има връзка с Били Уолъс - виден представител на британските висши кръгове, където въвежда и нея. След като се връща в Ню Йорк, Сузи е забелязвана често с финансиста Пол Шийлдс, доведен баща на Гари Купър.

Един ден тя споделя със своя приятелка: "Срещнах мъжа на живота си!" Не споменава обаче името му и всички се чудят кой е той. Това е Брадфорд Дилман - млад многообещаващ актьор, випусник на елитния университет Йейл. Той вече е покорил американските критици с представянето си в бродуейския спектакъл "Дългият път на деня към нощта". Брадфорд е този, който партнира на Сузи в "Circle of Deception". Първоначално той бил ужасен, че ще се снима редом до топ манекенка. Когато я вижда, химията на привличането тотално преобръща отношението му към нея.

В този момент актьорът тъкмо е приключил един неуспешен брак и има връзка с певицата-актриса Жулиет Греко. Притеглянето между Брадфорд и Сузи е толкова силно, че двамата забравят да свалят ръцете си един от друг, когато камерите спират по време на снимките.
Заживяват заедно и след три години (1963 г.) се венчават на романтична церемония на палубата на кораб в открито море. Следващата година Сузи се снима в последния си филм "Зоната на здрача". После позира за последно за "Вог" заедно с дъщеря си Джорджия, която също работи за кратко като модел. И това е последният ангажимент на лицето на 50-те Сузи Паркър като световна красавица.

Тя взима решение да замени славата с готварската печка и става домакиня. Ражда на Брадфорд три деца - Дайна, Чарли и Кристофър, съответно през 1965, 1967 и 1969 година. Докато голямата сестра Дориан започва нова кариера в живота си, завършвайки за майстор-готвач школата "Кордон-Блю", Сузи се развихря в друга кухня. Тази в къщата й с Брадфорд в Монтесито. Първият топ модел в света навлича раздърпана блуза и хваща градинската ножица. Развъжда рози и овощни дръвчета. Буйните й червени коси - нейната запазена марка, са винаги в безпорядък.

Заклета пуританка, тя никога не ползва микровълнова печка и никога не помисля да прибегне до пластичната хирургия, макар че бръчките се появяват на красивото й лице. Жената от кориците на "Вог" и "Ел" намира щастието в живота си в ролята на супер майка. Сузи върти къщата и гледа децата, докато Брадфорд Дилман отсъства за дълги периоди, снимайки се в поредния филм.

Когато дъщерите и синовете й напускат семейното огнище, Сузи е обхваната от меланхолия. Липсата на децата наоколо отново я връща към катастрофата, когато умира баща й, и чувството за вина отново започва да я разяжда. В средата на 90-те Сузи развива язва заради огромните количества кортизон, които пие за алергиите си. Препоръчват й операция, при която тя умира и после - след усилена реанимация, буквално възкръсва. Здравето й никога повече не се възстановява. Последните 5 години от живота си Сузи ту влиза, ту излиза от болници. Операция на бедрото, нови язви, диабет и накрая, през зимата на 2003 г. идва последният удар - бъбреците й отказват да работят. Налага се хемодиализа.

Тогава тя взима поредното си твърдо решение - няма да измъчва повече съпруга си и ще си отиде от този свят. Спира да ходи на диализа и се прибира вкъщи. Две седмици по-късно, на 3 май 2003 г., Сузи Паркър издъхва на 70-годишна възраст. Край леглото й са Брадфорд и дъщеря му от предишния брак Памела. Духът на Сузи Паркър, нейният блясък, присъствие и невероятна усмивка все още витаят в семейната къща, където Брадфорд живее и до днес.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР