Йога карти

eva.bg 04 March 2017

Комплектът съдържа 40 карти, подобни на тези за игра, с изображения на основните асани в йогата и описание и напътствия за изпълнението им. Отбелязано е кои от позите са лесни за изпълнение и са подходящи и за начинаещи, кои са за средно напреднали и напреднали.

Приложена е и книжка „Йога идеи“ с информация и съвети за йога практиката у дома. Целта на картите е не да замести заниманията с учител, а да ви подсеща и помага да правите асаните сами вкъщи, в удобно за вас време, а защо не и в „откраднати“ от рутинните домашни повинности минути.

Фокусирайте се върху качеството на действието, не върху резултатите, съветват Йовита Иванова и Божана Нешева-Минков, които са създателките на йога картите. Автор на текста е Йовита, „перуанка“, университетски преподавател, съветник към ООН и доскоро правителствен съветник в Лима. Художничката на комплекта Божана пък е графичен дизайнер, програмист и преподавателка по ориенталски танци.

Историята на Йовита прилича на околосветско пътешествие, което я е отвело до далечното и екзотично Перу. Родена е в Добрич. Дипломира се в магистърска програма по Устойчиво развитие в Университета на Маями, САЩ. Има син на девет години – Дариус, който е с българска и руска кръв (майката на Йовита е рускиня) и немска и перуанска жилка, наследени от бащата. Днес тя преподава Зелена икономика в Католическия университет в Лима – един от най-старите и престижни в Перу. Впечатляващо е, че в 30-милионната страна точно българката се е издигнала до поста съветник на зам.-министьра на земеделието в предишното правителство.

Занимава се със страшно много неща, включително се учи да танцува танго, свири на пиано, тренира триатлон. През 2015 г. дори става шампион на Перу в дисциплината Half Ironman. Не спира да се занимава и с йога, на която се е посветила от 15 години. Йовита става рано – всяка сутрин в 5,30 часа, и посвещава на йога един час.

На Божана Нешева-Минкова се дължи красивият дизайн на комплекта. Работила е като графичен дизайнер, от няколко години е програмист. Инструктор е по индийски и ориенталски танци. Спортува активно – тича, кара ски и сърф, пътува по екзотични места. С йогата я свързва и любовта й към Индия, и ползите, които сама извлича всекидневно от практикуване на асаните. „Имам опит в рисуването на илюстрации към фитнес упражнения, но създаването на йога картите беше много по-забавно, а и по-мащабно като проект. Измислих си малка история – че женските фигури са кръг от приятелки, които показват една на друга различни асани – както аз и Йовита сме приятелки“, казва Божана.

Комплектът карти е издаден от „Милениум“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР