Сънищата върху памук на Ирмена

Aктрисата от 5 години иска да направи своя колекция тишърти с рисунки. Ще видим резултата в ателието „Иван Асен 22“ в София от 29 септември.

Адриана Попова 26 September 2016

Снимка: Любомир Атанасов

Вдъхновенията са две – Алиса и сънищата. Вълшебният помощник се казва Зина, Лазарина Неделчева, тя рисува сънищата. А идеята е на актрисата Ирмена Чичикова, която от 5 години иска да направи своя колекция тишърти с рисунки. Ще видим резултата в ателието „Иван Асен 22“ в София от 29 септември.

Странните, цветни, магически, понякога страшни, понякога смешни, а понякога любовни сънища винаги са били сериозна, по нейните думи, част от живота на Ирмена, която ги колекционира заедно с пакетчетата от чай и илюстрираните книги за Алиса от Страната на чудесата. Има си тетрадки, тефтери, пълни със сънища, от които избира 10 и ги изпраща на Зина. Сред тях има и сън, в който цялата й рода е котки, както и друг, в който е в любовен танц с делфин. Художничката работи в родния и на двете Пловдив, стана известна със своите рисувани зайци на точки, от които преди 3 години създаде десени за Knapp. Започва да прави илюстрации по сънищата на Ирмена, които след това са пренесени върху памучни тениски, изработени в Белгия. Колекцията от 10 тишърта, която ще видим в рамките на седмица на „Иван Асен 22“, се казва Dreams in Drаwings („Сънища в рисунки“) като всеки от тях ще е придружен от етикет с описание на съня. Има и още нещо – от всяка тениска ще има отчисление за фондация Stop Cancer / Да спрем рака, това е тема, към която Ирмена има лични емоции.

Идеята за колекцията също е родена насън. Преди около 5 години Ирмена сънува, че носи тениска, „леко нащърбена по краищата и с червен плик за писма на гърба“. „Много обичам тениските като начин на себеизразяване, възприемам ги като бяло или черно платно, върху което можеш да покажеш същността си“, казва Ирмена. Започва да търси човек, който може да нарисува сънуваното, и попада на илюстрациите на Зина, сред които има и рисунка на Алиса. Това натежава на везните, защото Ирмена е болен фен на героинята на Луис Карол. Започнало се в Оксфорд, където е за дипломирането на брат си, завършващ там медии и комуникации. От Меката на Алиса маниаците си купува книга с илюстрации на 6-7 художници и я слага до сборника с произведения на Карол, подарък от любимата й баба. Където и да отиде сега, Ирмена търси книги с илюстрации на Алиса. Една от най-ценните й е рисувана от Яуи Кусама, авангардната японка, която изпъстря психеделичния си свят с огромни точки. От пътуването до Япония с филма с нейно участие „Аз съм ти“ си донася издание с йероглифи, илюстрирано от финландската писателка и художничка, измислила света на муминтроловете, Туве Янсон. Има книга и на иврит. Общо досега са 32. Събирането на книги и на сънища обаче продължава.

илюстрация Zinaarts
The eye – Окото

„Беше много странен сън. Аз съм част от група жени, затворени в хале, и знам, че нещата не отиват на добре. Искам да помогна, виждам врата и решавам да я отворя. Срещам жена, която прибира в малка чантичка нещо, което се оказва огромно око. Тя го е опазила. Момичето от тази илюстрация, както и от останалите в колекцията, е вдъхновено от мен като основна героиня на сънищата ми и е с прическа, която Зина е видяла на моя стара снимка.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР