Smart house

EVA гостува в софийския апартамент на Силвия Ненова, интериорен дизайнер, за да види как с телефон или таблет може да управляваш интелигентно дома си

Елка Влаховска 09 June 2016

Снимка: Светослав Караджов

Напоследък е модерно да се говори за „умните къщи“, които улесняват живота на хората, спестяват енергия и дават сигурност и комфорт. EVA гостува в софийския апартамент на Силвия Ненова, интериорен дизайнер, за да види как с телефон или таблет може да управляваш интелигентно дома си.

"Ако закъснявах за срещата ни, щях да ви отключа вратата през телефона, да ви пусна музика и ако ви е студено, дори да запаля камината“ – усмихва се Силвия, когато посреща екипа на EVA в дома си.

Апартаментът в стара столична кооперация е ремонтиран основно, като заедно с италианския архитект, автор на дизайна, работи и българската фирма Ambitio. Тя интегрира по напълно невидим начин автоматизацията на Шнайдер Електрик за смарт управление на дома. Надникваме в един от шкафовете в антрето, облицовано с мрамор от Карара, за да видим системата – внушително количество апаратура, която може да стресне всяка жена, и... затваряме вратата.

Това е „енигмата“, която разбират само специалистите, „шкафът на Бонд“, както се шегува Силвия.

„Само кафето все още не правя през таблета – казва домакинята ни, докато показва как само с движение на пръста управлява дома си. Осветлението и отоплението (подово и конвекторно) на всяко отделно помещение може да се регулират, камината на биоетанол се запалва сама. На таблета се вижда с оцветяване в бледочервено движението на хора из апартамента. Това е надеждна система за сигурност, която може да те предупреди, че някой се движи там, когато ти си далече.

„Mного приятно беше, когато се прибирахме през зимата от ваканция, да си включим предварително отоплението и къщата да ни посрещне топла, светла и да звучи любимата ни музика – казва Силвия. – Когато не си свързан с централното топлоподаване, можеш да контролираш разходите си за енергия. Пък и с „умната къща“ не те е страх, че си забравил ютията включена. Да, първоначалната инвестиция е сериозна, но с времето се изплаща.“  

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР