Между етикетите

На 5 април, Софийска градска художествена галерия ще представи шестима съвременни български автори без етикети

04 April 2016

Бора Петкова, Рисунка по фотография („Спри да бъдеш турист. Започни революция. Започни да се чувстваш у дома”, 2011)

Този вторник (5 април), в СГХГ ще бъде открита изложбата "Между етикетите", обединяваща нови произведения на артистите Рада Букова, Бора Петкова, Леда Екимова, Антон Терзиев, Самуил Стоянов, Александър Вълчев и Мина Минов.

Пресечната точка в групата български художници е тяхната година на раждане, според която те попадат в неясно определена професионална категория. Поколението над 35 и под 45 годишна възраст вече не се вписва в определението „млади автори”, но обикновено се счита, че е твърде рано да се причисли към „утвърдени”. В периода на тази възраст отпадат много от възможностите за кандидатстване за резиденции, конкурси, финансиращи програми, дори възможностите за участие в изложби са под въпрос. Позициите на това преходно поколение в изложбения живот може да варират спрямо властта и степента на развитие на фактори като държавни институции, частни организации или пазар на изкуството. Независимо от различията при тези фактори на световната и българската художествена сцена, както и независимо от това къде живеят в момента, художниците в условната възраст между 35 и 45 представляват интерес преди всичко с тяхното творчество.

Целта на изложбата в СГХГ е да представи няколко типични за тази категория автори, като все пак се опита да не категоризира тяхната художествена работа. Връзката между избраните не е само възрастова. Техни произведения са собственост на фонд Съвременно изкуство и фотография на СГХГ, получени като дарения в по-ранен етап на тяхната работа, когато са фигурирали като „млади автори”. Изложбата ще представи някои от тези по-ранни произведения, заедно с нови, които все още не са показвани в изложби или са част от по-продължителни проекти в процес на създаване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР