Самоличността на интериора

Интериорните трендове на 2016 г. налагат смела еклектика, развихрено въображение и ни приканват да направим дома си не своя крепост, а свое второ аз

Елка Влаховска 10 March 2016

тапети на Wall&deco, Гамма дизайн

В концепцията за модерен интериорен дизайн вече не стоят строги правила и норми, нито преклонение пред утвърдени авторитети. Домът добива самоличност, която отговаря на индивидуалния стил на човека. Водещи световни архитекти, дизайнери и декоратори очертават тенденциите за 2016 г. пред авторитетното издание AD.

Неформалните миксове

Може ли да си представим как канапе от Викторианската епоха съжителства със стол на Филип Старк, тапети с 3D принтове и китайска ваза?

Смесването на стилове, епохи и цивилизации отговаря на желанията на съвременния човек да изрази чрез дома пристрастията си, фантазията си и пътешествията си във видимия и невидимия свят. Колкото по-смела е еклектиката, толкова по-добре: ще усетим личната си свобода на изразяване в най-интимното ни пространство. Разбира се, за да се получи хармонична среда, не е излишно да се доверим на професионалистите.

Занаяти и технологии

Може би бурното развитие на новите технологии поражда и обратното движение на махалото – стремеж в дома да присъстват произведения на занаятчийството, предавани на поколенията през столетията.

Винтидж мотиви и прецизни техники на изработка доминират и в текстила за дома – от килимите до декоративните възглавнички. Реставрирани ретро мебели, старинни лампи и абажури, стари радиоапарати, грамофони, пишещи машини са също акцент, който се вписва сред техниката на умно управлявания дом. Време е да отворим прашасалите тавани и мазета, за да потърсим и възродим магията на отминалите времена.

Триумф на принтовете

Най-лесният начин да индивидуализираме интериора е, като изберем от разнообразните предложения своя десен. Тапетите и дори отхвърляните с презрение до неотдавна фототапети са отново в стихията си.

Дали като възродени флорални мотиви от 20-те и 40-те години на миналия век, или като смело творение на художническото въображение на XXI век, те нахлуват в дома като силен тренд за 2016 г. Подобна тенденция плюс вариации на барокови орнаменти (връщане още по-назад във времето) откриваме пък при дамаските за мебелите. Може би най-приятната игра за този сезон е да бъдем още по-смели, като декорираме дома с тапети или фототапети по индивидуален проект, изцяло custom made, за да определим още по-категорично самоличността на дома си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР