Френски шансон

Мелодията му ще ви върне назад към 50-те, в припева му ще разпознаете закачливата усмивка на Бриджит Бардо, а римите му са подредени в перфектната композиция на шахматното поле

Кристина Симидчийска 23 June 2015

Бардо на сватбата си с Жак Шарие, юни 1959 г.

Бели и цветни квадрати се редуват в микро или макро мрежи и покриват всеки възможен детайл от летния гардероб: от широко разкроените поли и рокли, през ризите и строгите костюми с панталон, до чантите, обувките, шапките и дори – рамките на слънчевите очила. Хипнотичното им въздействие е пропито с небрежната елегантност и аромата на Южна Франция, а във вариант на монохромни графични мотиви напомнят черно-белите филми от 50-те.

И нищо чудно: именно френската кино икона Бриджит Бардо е музата за неочаквания тренд, карайки ни да си припомним сватбения й ден с актьора Жак Шарие през юни 1959 година. Вместо да остави някоя парижка модна къща да я облече в бяла коприна и дантела, Бардо избира наивистична кукленска рокля от памук на розово-бели квадрати, със сладки маншети и ниски обувки – разбивайки стереотипа на сексапилната изкусителка в полза на съвършените съпруги от Юга.

Близо шейсет години по-късно последните отдавна не съществуват. Остава само обичайният копнеж за безгрижие и уют, чара на дългите летни дни и безкрайния хоризонт над вечно вълнуващото се Средиземно море.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР