Ерата на Отмъстителите

„Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ е от днес в кината. Едни от най-великолепните холивудски мъже са на екрана – суперсилни и суперсекси. Крис Хемсуърт, Робърт Дауни Джуниър, Крис Евънс, Джеръми Ренър, Идрис Елба, Арън Тейлър-Джонсън... Да изброявам ли още?

Ирина Иванова 24 April 2015

Заблуда е, че само тийнейджърите обичат комикси. Познавам хора на по 30-40-50 години, които са луди по герои като Хълк или Спайдърмен. Четох някъде, че Никълъс Кейдж бил бесен фен и дори колекционер.

Е, добре – и аз обичам комикси. Израснала съм със Супермен и Батман. Кристофър Рийв, най-жестокият Супермен на всички времена, беше моят Бог. Най-красивият и най-дивият мъж на света! Когато падна от кон и се парализира, разбрах, че цялата тази история със супермените е като онази с Дядо Коледа. RIP Кристофър! Ами Батман с Майкъл Кийтън, Джак Никълсън и Ким Бейсингър? Това беше някакво върховно филмово преживяване за тийнейджърската ми душа. Ами Джон Рамбо и Сталоун? Добре, не е комикс, но всъщност почти е.
Работата е там, че моите герои вече са аут. Сега са хит комиксите на Marvel (Marvel е компанията, която е част от Disney и която бълва най-много и най-успешни комиксови блокбастъри), т.е. отмъстители, трансформърси, ексмени-мутанти и прочие.

Не че съм старомодна, но ми прави впечатление, че по наше време, както се казва, в комиксите имаше и история, и романтика, и чувство за хумор, и харизматични злодеи, и някакви такива реплики: „Ти ме създаде“ (Джокер към Батман на покрива на кметството на Готъм Сити), на което Батман отговаря: „Но преди това ти създаде мен“. Сегашните супергерои само се преобразяват от едно нещо в друго и за разлика от онези, нашите имат като че ли не по една, а по сто суперсили и навсякъде има и роботи някакви и въобще... пълен хаос.

Но фактите са си факти: първият филм „Отмъстителите“, който излезе през 2012 г., донесе на създателите си печалба от над милиард и половина долара и стана един от най-касовите филми в историята. Сега Marvel очакват втората част „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ да им донесе още повече. Историята е ясна – добрите от организацията ЩИТ срещу лошите. На линия са всички звезди – Хълк, Тор, Железният човек, Капитан Америка, Черната вдовица (Скарлет Йохансон), Човекът ястреб, Алената вещица (Елизабет Олсен), Живак и прочие.
За онези, които тепърва навлизат в света на комиксите ще кажа само, че Хълк не е само зелено мускулесто чудовище, но и човешко същество. Това е ученият Брус Банър, който по време на един от ядрените опити, които прави, е облъчен и се превръща в мутанта Хълк. Железният човек също не се е родил с реактор вместо сърце. Това всъщност е богаташът Тони Старк, който сам си изобретява непробиваем железен и при това летящ костюм. Пиша това, за да не каже някой после, както се случи наскоро по повод „Бързи и яростни“, че „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ е „филм за малоумници“. Ами това е филм на Marvel по комикс, не е екранизация на „Престъпление и наказание“ например.

Естествено, че комиксовите герои със суперсили, както и комиксовите истории въобще са наследници на „супергероите“ от древногръцката митология като Херакъл/Херкулес, Прометей и прочие, само че „смлени“ на каша в Америка и после създадени отново за нуждите на модерната епоха. В древногръцката митология е пълно с богове и полубогове, смъртни и безсмъртни герои, отровни красавици, величави подвизи и приключения, чудовища и т.н. Нищо ново под слънцето – както винаги всъщност.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР