Игра на тронове

17 December 2014

Коя приказна героиня ще властва на подиума през студения сезон е още рано да се пророкува. Ръкавицата е хвърлена, обсипана с блещукащи перли и кристали. Всяка от претендентките за трона носи гордо златната си корона и пристъпва, обвита в облаци от копринен тюл, дантела и пухкава кожа.

 

Ще разпознаете романтичните принцеси на Alberta Ferretti и Valentino по ефирните полупрозрачни рокли, докосващи земята, покрити с изящни бродерии на разцъфващи цветя, еднорози и жар птици със златисти крила. Дворцовият им гардероб включва още дълги пелерини с апликации на нежни пеперуди, блестящи рокли от щампиран копринен жакард и аксесоари от кожа, фина като хартия.

 

Техен антипод са драматичните снежни кралици на Alexander McQueen, удивителни в съвършените комбинации на сложно текстурирана и апликирана груба кожа, меко кадифе и сурова дантела, мозайка от отразяващи светлината пера и разкошна кожа с косъм – всички изпълнени в категоричното единство на черно и бяло.

 

След тях идват владетелките от поетичните средновековни приказки на Dolce&Gabbana. Изкусно драпираните им въздушни одежди се конкурират със свободни рокли с А-силует, дантелени или шифонени модели, плътно обгръщащи стройните им фигури. Покриват ги бродерии с наивистични рисунки на цветя и горски животни, принтове на златни ключове или декорации с проблясващи сребристи кристали.

 

В пълен контраст с нежния им образ са аксесоарите, заети от рицарските доспехи – метални шлемове и брони, дълги ръкавици и обувки, загатващи за пищното наследство на царската съкровищница.

ТВОЯТ КОМЕНТАР