Сладък киноноември!

11 November 2014

„Госпожица Юлия”

От 13 до 27 ноември сме на Киномания 2014! Чакат ни 60 филма. Тоест приблизително по 4,27 на ден. Ето кои заглавия са първите в дългия ни списък

Госпожица Юлия
реж. Лив Улман, с Джесика Частейн и Колин Фарел

Лив Улман, музата на гениалния режисьор Ингмар Бергман, режисира филм по класическата  пиеса на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“. Млада аристократка съблазнява един от камериерите на баща си. Тя е Джесика Частейн, той – Колин Фарел.

Г-н Търнър
реж. Майк Лий

Ако трябва да изберете само един филм от програмата на тазгодишната Киномания – дано да не ви се налага да го правите! – ви препоръчваме точно „Г-н Търнър“. Погледът на Майк Лий (изключителен британски режисьор, негови са шедьоврите „Тайни и лъжи“ и „All or Nothing”) към биографията на ексцентричния художник Джоузеф Търнър. Любимият на Лий актьор Тимоти Спол получи наградата за най-добра главна мъжка роля на тазгодишния фестивал в Кан.

Магия в полунощ
реж. Уди Алън, с Колин Фърт и Ема Стоун

Някъде на Лазурния бряг през 20-те години на миналия век – любимата епоха на Алън – се срещат известен маг (Колин Фърт) и сошалите с изявени телепатични способности (Ема Стоун). Между двамата се поражда... магия, но истинската магия всъщност е киното на Алън с неговата ирония и романтична елегантност. Казваш си: Ето този въздух искам да дишам!

Облаците на Силс Мария
реж. Оливие Асаяс, с Жюлиет Бинош и Кристен Стюарт

Бинош е в ролята на актриса на средна възраст, на която й предстои отново да играе в пиесата, направила я известна преди 20 години. Тогава обаче тя е играла „младата“ главна героиня, а сега ще изпълни ролята на възрастната. За ролята на младата взимат начинаеща дива старлетка и изведнъж актрисата застава сякаш от другата страна на огледалото. Великолепен филм!

Измет
реж. Стивън Долдри, с Руни Мара и Мартин Шийн

В главните роли не са нито Мара, нито Шийн, а три никому неизвестни бразилски хлапета. Те живеят до едно от сметищата на Рио и ежедневно „сортират“ боклука, за да преживяват. В един момент се  забъркват в история с корумпирани политици. „Измет“ много прилича на „Беднякът милионер“ не само заради сходната атмосфера, но и заради виталността и енергията си. Долдри, режисьорът на „Часовете“, е майстор.

Още:

„Жълтите очи на крокодила“ с Еманюел Беар по едноименния и мегауспешен роман на Катрин Панкол; „Рио, обичам те!“ с Венсан Касел, Харви Кайтел, Ванеса Паради и още куп звезди, които се обясняват в любов на бразилския мегаполис; „Игра на кодове“ с Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач; българският „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев с Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева; документалният филм „Гражданинът Кино“ на Коста Биков, посветен на легендарния киноисторик, киноман и учител Тодор Андрейков.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР