Седмицата на модата в Лондон

Нови прогнози за пролет 2015

20 September 2014

Най-кратката седмица от модния маратон приключи, оставяйки важни теми за размисъл на феновете на високия подиум. Колекциите за следващия топъл сезон на дизайнерите презентиращи идеите си в Лондон потвърждават: очаква ни горещо лято с ярки цветове, ослепителен метален блясък и вълнуващо пътуване в минали епохи.

И не само. Вдъхновението за Tom Ford бе фокусирано върху иконичния образ на Дейвид Бауи от 70-те и неговите хамелеоновски превъплащения. Детайли от многостранните му сценични образи прозират в моделите на американския дизайнер, умело преплетени с лесно разпознаваемата стилистика на Форд.

С огромно очакване бе посрещната колекцията на Thomas Tait – първият финалист в конкурса за млади дизайнери на LVMH. За едноименния си бранд той представи истинско предизвикателство за консервативния вкус: модели в силни цветове и с голяма доза театрален сюжет – от радикалните асиметрични форми и преувеличени обеми, до цирковите мини рокли с пищни поли, широки рамене и бухнали ръкави.

Настроението на публиката бе значително подобрено от идеите на Christopher Kane. Приказни рокли от феерични материи, декорации от красиви плетеници, дантела и стегнати корсети дефилираха на подиума, със заявка директно да попълнят гардеробите на модерните градски принцеси.

Там несъмнено ще има място и за новата тематична колекция на Кристофър Бейли за Burberry. Историята под името the birds and the bees предава в най-буквален смисъл „радостта от живота“ - от принтовете и наситената с цвят палитра, до ефирните силуети и многообразието на детайли и ярки аксесоари.

В бяло и сиво, а също и във всички нежни отенъци на синьото пък съчета възхищението си към Япония Jonathan Saunders. Невероятна лекота и усещане за морска свежест струи от колекцията му за топлия сезон, преплитаща много часове ръчна работа при създаването на разкошно декорираните модели.

Забележително скромна в принтовете, апликациите и сложните бродерии бе този път Mary Katrantzou, а оптическите илюзии се казаха отправната точка за колекцията на Preen.

И едно име, което си струва да следите: Simone Rocha. Младата дизайнерка дава поредната силна заявка да обсеби вниманието на модния свят и нищо чудно скоро да видим името й като част от това на голям бранд с дългогодишна история.

ТВОЯТ КОМЕНТАР