Лятна академия по арфа

Тази неделя ще я води Анжела Маджарова

eva.bg 01 August 2014

Снимка: Светослав Караджов

Този уикенд е последният ви шанс да се включите в течащата вече месец Лятна академия по арфа. В неделя, 3 август, водещ на уроците ще бъде Анжела Маджарова. Тя е печелила много конкурси, живяла и работила 17 години извън България, защото арфата у нас е незаслужено непопулярна в сравнение с останалите инструменти. Дори никога да не сте докосвали този инструмент, тази неделя може да го направите. Не е задължително да имате опит, ограниченията във възрастта са минимални – от 6 до 60-годишни могат да се запишат за майсторския клас на Анжела, като може да го направите на телефон 0899102711 или 0887267439.

„Арфата е един от най-старите инструменти заедно с ударните. Ловците случайно открили, че обтегнатият лък свири – така е възникнала арфата. Първо е била само с няколко струни.  Всички древни култури са я почитали: Египтяни, шумери, елини, келти, израилтяни... Ние сме наследници на Орфей, който е свирил на лира – Пиндар от Родос го нарича арфист.

Интересно е, че до Мария Антоанета на арфа са свирели само мъже. Първата дама, която започва да учи и да свири на арфа, е кралицата на Франция. Сега в Америка има центрове, в които звучи музика, изпълнена на арфа, като лечебно средство, болкоуспокояващо и релаксиращо. Смята се, че при хора, които са на път да напуснат земния живот, арфата помага за по-лекото отделяне на душата от тялото. Аз я приемам като моето по-висше Аз или като храм, където може да споделиш цялата палитра от емоции и цветове в радост и скръб“, казва Анжела Маджарова в интервю за EVA, което може да прочетете в новия ни брой.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР