Калин Врачански като Моцарт в Правец

eva.bg 11 August 2014

Моцартовите празници в Правец от 13 до 17 август включват интересни заглавия и впечатляващи участници. Фестивалът отново ще бъде на три сцени – пред хотел Риу Правец Ризорт, в читалище „Заря 1895“ и на площада пред общината в града. Официалното откриване е със спектакъла „Дон Жуан” от Моцарт на Русенската опера.

Следват класически концерт с творби на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус, балетна премиера по музика на Щраус представя Римският национален балет.

Италианската оперна прима Бруна Балиони ще направи Майсторски клас за млади оперни певци и ще бъде гост в традиционната за фестивала „Среща с автограф”. Сред най-очакваните събития е премиерата на музикално-театралния спектакъл „Моцарт и Салиери“ (копродукция с Русенската опера) с участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки – на Салиери.

За децата е мюзикълът „Джекил“ по музика на Джон Мур, спектакъл на Детско-юношеската опера - Варна, в съпровод на оркестъра на Русенската опера. Цвят ще добавят концертите „Класика, рок и танц“ и „Класика и джаз“ (с участието на „Мишо Йосифов секстет“ с Милица Гладнишка и Нено Илиев).

Фестивалът в партньорство с Националната художествена галерия ще отбележи 450 години от смъртта на Микеланджело. Музиканти ще изпълнят творби, вдъхновени от гения на Ренесанса, сред които „На Сикстинската капела“ от Ференц Лист (за първи път в България), арии от Глук, Хендел, Вивалди. Силвия Лулчева ще представи избрани сонети на Микеланджело Буонароти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР