Седмицата на Висшата мода, есен-зима 2014

Част първа: готически невести, кино-икони и неочакван военен десант

10 July 2014

Новата колекция на Chanel Haute Couture Карл Лагерфелд недвусмислено нарече Le Corbusier goes to Versailles. Чисти линии и силуети се преплитат с пищен блясък от хиляди кристали, обсипващи добре познатите тъкани като туид, кадифе и коприна. И дават идеален фон за аксесоарите – достойни за балните зали на Версай.

Спокойната елегантност на Christian Dior бе нарушена от неочаквано завърналия се на подиума стил милитъри. Военни мундири и наивистични декоративни елементи и бродерии – Раф Симонс крачка по крачка превзема вниманието на публиката, с търпението на добър стратег и очевидната увереност в способностите си.

Главна героиня в новата колекция на Giorgio Armani Prive се оказа фаталната жена, звезда във филмите ноар. В характерната гама от черно, бяло и червено моделите демонстрират хладна елегантност и естествено пренебрежение, както се полага и на вдъхновяващата им муза.

Бал на чудовищата“ нарекоха колекцията на Jean Paul Gaultier и то не само заради мрачното вдъхновение, на което беше заложил дизайнерът: готика и вампири обсипани с демоничен блясък. А финалът на дефилето бе повече от неочакван: за образа на готическа булка Жан Пол Готие покани скандалната победителка на конкурса „Евровизия“ Кончита Вурст.

Миналия сезон колекцията висша мода на Valentino бе посветена на операта и всеки модел носеше името на някое класическо произведение. Този път дизайнерите на модната къща черпят вдъхновение от изкуството на прерафаелитите и образите им носят имената на вдъхновенията си – повечето от тях музи на Данте Габриел Росети и Джон Миле.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР