В екзотичната градина на д-р Гайдурков

eva.bg 09 July 2014

Снимка: Марин Каравелов

Страстта към градинарството д-р Георги Гайдурков наследил от майка си. Към нея прибавил личната амбиция да покаже, че и у нас е възможно да виреят целогодишно на открито вечнозелени топлолюбиви растения. Купил място от 370 квадрата в Синеморец и построил къщичка на 36, за да има площ за градината. Започнал да я засажда през 2007 г.

Днес тя е пълна с киви, камфорово дърво, евкалипти, банани, кактуси, ягодово дърво и всякакви ярки цветове и ухания. Тук наистина нищо не се прибира през зимата. И тогава дворът е зелен, както сега. Това е раят на най-известния в момента наш диетолог. Екзотична градина, море и приятелка, с която заедно се радват на живота. Тя се казва Русалина Симеонова, негова сътрудничка, споделяща възгледите му за здравословен начин на живот, с която от години са заедно. За първи път я представя в публичното пространство пред читателите на EVA. В юлския ни брой може да прочетете както за нея, така и за екзотичните растения, които отглежда в градината си.


Съветите на д-р Гайдурков
Кога да ходим на море и как да се излагаме на слънце

Най-доброто време за плаж е през юни, когато жегите не са големи, морето е топло, плажовете са все още девствени, а ултравиолетът е мощен, особено в сутрешните часове. Слънцето е нашият естествен хабитат и затова е абсурдно да е опасно за здравето ни. Ако беше така, трябваше растенията да измират, а те се развиват нормално. Вредно е изгарянето, което се получава, когато през зимата и пролетта сме в офиса и изведнъж през август стоим на плажа с часове. Ако обаче преди отпуската вече имаме тен, придобит от последователно печене през зимата и пролетта, няма да изгорим. Тенът е нещо като тъмни очила за кожата ни. Имаме ли го, няма да се налага да ползваме слънцезащитни средства.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР