Модерно изкуство

В експозицията на топлия сезон главната галерия е отредена за представителите на съвременното изкуство

eva.bg 03 July 2014

Chanel

Съвсем буквално, Карл Лагерфелд превърна подиума на Chanel в музей за модерно изкуство, сред чиито експонати дефилираха изпъстрените с цветни принтове модели за топлия сезон. Дори емблематичните за марката бели перли приеха нова форма – на масивно кръгло колие, сякаш създадено от художник абстракционист.

Подобни вдъхновения прозират и в колекцията на Фийби Файло за Celine, умело смесени със стилизирани етно мотиви, и в прецизно композираните нюанси на червено и кобалтовосиньо, жълто и черно, оранжево и бяло.

Миуча Прада, както винаги, стои в центъра на горещата тенденция, но и някак... малко над нея. Шест „улични“ художници й партнират в проекта In The Heart of the Multitude и създаването на характерните принтове в колекцията на Prada, посветена – по думите й – на ролята на жената в обществото.

„Помолих ги да нарисуват портрети на есенцията на женствеността“ – коментира Миуча. Изразните им средства не случайно са заети от мурализма – течение в живописта, вдъхновено от Мексиканската революция в началото на ХХ век и отразяващо каузите й повече върху градските стени, отколкото върху бялото платно.

Всъщност изкуството на графитите е сред най-силно застъпените теми на подиума. Негови образци видяхме още в дефилетата на Kenzo, Louis Vuitton, DKNY, Viktor&Rolf, а малко по-късно и в ексклузивните колаборации на големи дизайнерски имена с масови брандове като Uniqlo. Очевидно модният свят има нужда да излее дълго стаявани чувства, а популярната терапия с изобразително изкуство е в своя ход.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР