Който оцелее...

В „Който оцелее ще разказва” любовта е опасна за живота. Както и всичко останало.

Ирина Иванова 06 June 2014

Не че е важно, но много добре си спомням как преди години беше модерно вместо Шарлийз Терон да казваш Чарлийз Терон, а сега е обратното. Носят се слухове, че имало в youtube някакво видео, в което самата Чарлийз/Шарлийз давала инструкции на света как точно да произнася името й. И уж в крайна сметка е Шарлийз.

Имам един много любим филм с Шарлийз Терон и това не е „Чудовище”, с който тя взе „Оскар”, а „Горящата равнина” на Гилермо Ариега, в който играе заедно с Ким Бейсинджър и тогава все още никому неизвестната, едва 15-годишна Дженифър Лоурънс. Гледайте го, ако ви попадне, за да видите какви хали са трите заедно. От днес в кината тръгва най-новия филм с Шарлийз – „Който оцелее ще разказва” на Сет Макфарлан (преди време Макфарлан постигна небивал касов успех с филма си „Приятелю Тед” и дори бе наречен „холивудското дете-чудо”). Жанрът – пародия на уестърн. Хуморът – каубойски. Дебелашки тоест. Тексаски. Колко е смешно да се оригнеш и прочие.

Млад фермер (самият режисьор е в главната роля) не може да се справи с коравия живот в Дивия запад, губи гаджето си, защото не смее да се бие за сърцето й и не успява да излезе наглава дори със собствените си своенравни овце. Пълен лузър, който се перчи, когато не надушва опасност около себе си и подвива опашка, когато стане напечено. Един ден в градчето пристига красива жена с неясно минало (Шарлийз) и решава да му помогне да си върне годеницата. Фермерът обаче се влюбва в нея и все пак му се налага да се бие. Въобще в „Който оцелее ще разказва” любовта е опасна за живота. Както и всичко останало.

Филмът е осеян с купища трупове, стигнали до това състояние по най-абсурден и направо комиксов начин, но задължително сериозно обезобразени. Така например огромен леден блок пада върху един каубой и го размазва на място. Какво да се прави, някои намират това за забавно. И понеже никога не съм претендирала, че съм безпристрастна, ще кажа че моята любима Шарлийз със самото си присъствие придава класа на тази иначе грубовата и простовата комедия. Играе с лекота и отстранение, а колко й отива зелената карирана рокля, с която се появява в една от сцените! Всяка уважаваща себе си дама със съмнителна репутация - задължителен персонаж за уестърните - трябва да умее да носи подобна рокля.

„Който оцелее ще разказва” е от онзи тип филми, които ни напомнят, че киното все пак се е родило като атракцион на панаирите и в самото му сърце са заложени и комерса, и масовостта. Така че не очаквайте кой знае какво. Купете си пуканки и кола и се оставете на американците да ви забавляват по техния си начин. След два-три дни най-вероятно няма да си спомняте нищо, поне с мен бе така. Но аз не харесвам и филмите на Мел Брукс, който също си пада по оригвания и така нататък. А познавам върли киномани, които са луди по него.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР