Пролетно слънцестоене

Събитието не съществува – според астрологията. Това не пречи да го отпразнуваме със стоене на слънце, лъчезарни мисли и бликащи от енергия аромати

Василена Цанова 30 April 2014

Pleats Please L’Eau на Issey Miyake, See Eau Fraiche на Chloe и Cerisier Rouge Eau Intense на Loccitane

Из градините Тюйлери

Да съзерцаваш небето над Париж и да полегнеш в легло от рози. Както Бон Джоуви повелява в песента Bed of Roses. Подобни моменти се помнят цял живот. Също както Me L’Eau на Lanvin. Обещанието за щастие започва с италианска мандарина и зелени листа виолетка. Букетът магнолия и божур напомня за пищните рокли на марката, а нектарът от праскова навява хедонистична сладост. Прелестна парижанка с плавна походка откривате при See Eau Fraiche на Chloe. Деликатната й, но същевременно дяволита същност, е затворена във флакон, наподобяващ клетка за птички. Ако я пуснете на свобода, тя неизменно се връща, подмладена с ухание на воден зюмбюл, ябълков цвят и ветивер.

Хвани се за зелено

Едва ли има аромат, който по право се смята за „разкош от природата“, като Calyx на Clinique. Лансиран през 1986 г. от Prescriptives, част от Estee Lauder, сега той е още по-енергизиращ. Плодово-цветен и мнооого свеж. Макар композицията да включва роза и маракуя, през цялото време властват слънчев грейпфрут и зелени листа. Името (ботаническо название на чашката от листа, обвиваща пъпката) отразява вътрешния свят на притежателката си. Течност с цвят на стръкче трева разкрива бълбукащата от радост вселена на Pleats Please L’Eau на Issey Miyake. Свенливи розови пъпки и розов пипер предизвикват вълна от очарователни усмивки, а бял мускус гали сетивата подобно на топъл бриз. Накрая акорд кедър и пачули ги изпълват с копнеж.

Не само името на розата

„Едно сорбе от рози, моля!“ Givenchy сервира на секундата странната поръчка. Отпивате от Very Irresistible L’Eau en Rose. Нежни листенца роза, покрити със скреж и залети със сок от сочна къпина, пронизват сетивата. Притваряте очи от удоволствие само за да усетите блаженото докосване на облак от мускус. Поръчвате още и още, ароматната нирвана си заслужава всяка капка. Когато Jean Patou създава Joy по време на Голямата депресия, използва огромни количества роза дамаскина и жасмин от Грас – символ на качество и лукс в трудни времена. Смесицата от двете нотки, наречена „патуниада“, присъства и в новия Joy Forever, обогатен с модерния привкус на бергамот, ирис и амбър. Не е грях да поканите малко joy (радост) в живота си, по възможност на мига.

Нека да е лято

Слънцето се спуска зад хълмовете на Прованса, обагряйки с червена руменина иначе белите черешови цветове. Одата за черешата, разказана от L’Occitane, за шеста поредна година подсказва какво се крие в Cerisier Rouge Eau Intense. Забравете за деликатното ухание на цветчетата, тук важи единствено сладостта. Акорд на лимон и касис е само прелюдия към апетитните малина, зряла череша и момина сълза. Хелиотроп, наричан още „цветето черешов пай“, затвърждава вкусната илюзия. Намек за идващото лято излъчва Legend Pour Femme на Montblanc – прекрасен повод да помечтаете за лазурни води, златни плажове и заслужена почивка. За целта е избран екзотичният плод личи. И макар да върви ръка за ръка с божур и есенция горчив портокал, неговата следа е разпръсната умерено из цялата композиция. Липсва ви само изрязан бански и хубава компания.

Рокендрол дневници

Тя пише: „23 ч. Любимата банда почва да свири, но единственото, което ме интересува, е онова момче с кожените панталони пред дансинга.“ Той пише: „Когато я видях, усетих неподозирана страст, по-силна дори от музиката. Отидох да потанцуваме...“ Връзката им протича фатално – късат и се събират, сякаш обладани от черна магия. Могат да я развалят единствено любовните еликсири Black XS Potion на Paco Rabanne. За нея мощна свръхдоза от черна роза, кукуряк („розата на вещиците“) и черно сандалово дърво. За него омагьосващ чар на пикантна хвойна и упойващи изпарения на абсент и капки ром.

От здрач до зори

Когато падне мрак, жената Boss започва приготовленията за вечерта. Изискана черна рокля, дискретен грим и задължителен финален щрих – Nuit Intense Pour Femme. Докато концентриран заряд на бяла праскова, виолетка и жасмин нажежава чувствеността, мъх и дървесни нотки навяват нежност. Шлейфът е дискретен, но ярък, като вечерница на нощното небе. Топла привечер. Внезапен хлад кара млада жена да потрепери. Мъжът до нея намята якето си на раменете й. Той знае, че тя ще запомни не само жеста, но и магнетизма на Gentlemen Only Intense на Givenchy. Уханието е огледало на същността на притежателя си – елегантно (листа от бреза), благородно (акорд кожа) и самоуверено (тамян).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР