Ехо от 90-те

Гръндж, пънк, рокендрол. Дойдоха и останаха. Готови ли сте да пробвате образа на лошо момиче?

Свобoда Сидерова 08 March 2014

Матовите червени устни на Гуен Стефани са също такъв признак на 90-те като песента Wannabe на Spice Girls

Мръсната блондинка
Екстравагантен, еклектичен и нестандартен, но винаги женствен, грънджът е контрапункт на гламура. Приветстват се smoky eyes в антрацитено и сливащи се с тена устни (Donna Karan). Погледът в сливово (Gucci) или тъмнокафяво (Jonathan Saunders, Tom Ford) също е равноправна алтернатива. Момичета с гаджета рокери – така нарекоха моделите на 3.1 Phillip Lim и Anthony Vaccarello заради устните съответно в теракота и вишна.

Претоплен обяд
Съвършенство не се изисква и не се поощрява. Ето защо небрежният макиаж бие рекорд по популярност. Мазалото под очите в стил панда (Just Cavalli, Missoni, Rodarte) създава впечатление, че сте си легнали, без да свалите спиралата, а на сутринта сте изскочили от вкъщи на пожар. За „нефтения разлив“ при Roberto Cavalli трябват два нюанса сенки и безцветен глос. На устните визажистите обръщат не по-малко внимание, отколкото на очите. За леко „нахапан“ ефект те използват минимум две червила, молив или коректор и пудра (Marni, Louis Vuitton).

След полунощ
Бледата матова кожа напомня за нощния живот, така свойствен за фенките на грънджа. Ето защо визажистите съветват да приберете за по-добри времена блестящите тонални средства и хайлайтъра и да се запасите с такива с надпис matte. Моделите на BCBG Max Azria и Alexander Wang демонстрират тренда в пълния му обем: вместо сияеща и влажна кожа – нежна и кадифена без какъвто и да е намек за мазен блясък, която кореспондира с нежно опушените очи и nude устните.

Вятър в косата
Имате време за всичко друго, но не и за косата. Прекрасно. Не е нужно да се безпокоите за каквото и да било. Още през 70-те Пати Cмит, „кръстницата“ на пънк рока, въведе небрежните и стърчащи във всички посоки кичури. Оттогава нещото на главата лидира в списъка на най-секси прическите. На това мнение са Trussardi и Saint Laurent. От вас се иска само да разрошите косата и да текстурирате отделни кичури със стайлинг продукти.

Рейв парти
Киселинните 90-те минават под знака на неона. Кейт Мос например се появи на миланския подиум с розова коса. Морковеният цвят пък направи Мила Йовович в „Петия елемент“ неординерна и... крехка. Кичурите в синьо, махагон и виолетово също бяха върхът. Днес пънк рокът връща загубените си позиции. Ефектът „омбре“ (Carmen Marc Valvo) и бонбонените кичури (Moschino Cheap&Chic) могат да превърнат дори пълната отличничка в рок принцеса.

„Кълцан“ бретон в стил пънк
Според коафьорите не трябва да изглежда естествено, защото иначе бунтарският дух отива на кино. Ето защо Marc Jacobs, Jeremy Scott и Jean Paul Gaultier си спомнят култовата грънж банда The Runaways. Тъмните перуки в стила на нейната легендарна и скандална участничка Джоан Джет са перфектен вариант, ако все още не може да се решите да се подстрижете по момчешки. Или пък искате практична и... топла прическа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР