Бърз преглед: Haute Couture 2014

Част първа: Christian Dior, Giambattista Valli, Chanel, Ulyana Sergeenko

22 January 2014

Стартиралата в неделя Седмица на Висшата мода пролет-лято 2014 подсказваше множество изненади и удържа на обещанието си. Ето част от ключовите дефилета до момента:

 

Дизайнерът Раф Симонс отново не изневери на усещането си за семпла изящност с колекцията си за Christian Dior. Перфектна игра с обемите и материите, асиметрични силуети, класическа монохромна палитра, детайли като перфорация и нежни флорални принтове рисуват колекцията, която ясно показва какво да очакваме от бранда и през следващата Седмица на модата в Париж.

 

Вече шести сезон Giambattista Valli демонстрира пълно разбиране към желанията на момичетата отговаряйки на изискванията им за цвят, блясък и сексапил. „Те са от „лошите” героини – коментира дизайнерът зад кулисите на шоуто. – Косите им са разпилени от изминалата дива нощ и те просто обличат роклята си впускайки се в предизвикателствата на деня.”

 

Моделите на Карл Лагерфелд за Chanel продължават да развиват темите, които напоследък силно вълнуват дизайнера – спорт и бледи пастелни тонове подходящи за костюмите на съвременни нимфи. Френската модна къща е вторият бранд, който през Седмицата на висшата мода допълва разкошните тоалети със спортни обувки (след завоалираното послание на Dior). Именно те – заедно с ефектни сребристи наколенки и спортни чантички за кръста - са финалният щрих към фините блестящи и полупрозрачни рокли, както и за задължителните за марката семпли костюми от сако и пола до коленете.

 

Колекцията на Ulyana Sergeenko е вдъхновена от родното й място в източен Казахстан. Приказните истории и легенди на бившата съветска република деликатно прозират в копринените халати и шалвари, наред с ключовите детайли - разголени рамене, характерни кръгли шапки, пискюли, тюрбани и класически руски мотиви като бродерии на цветя.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР