Приказка от камък, тухла и дърво

Когато прекрачиш прага на ваканционния дом на Нона Йотова и Богомил Бонев в Банско, усещаш, че влизаш в къща

Елка Влаховска 03 November 2009

Снимка: Светослав Караджов

Топла, гостоприемна и приканваща да се чувстваш така, сякаш не за първи път идваш тук. Камък, тухла и дърво – естествените материали, съчетани по оригинален начин, създават уютната атмосфера на мястото. Всъщност това е мансарден апартамент в хотел „Роял Тауърс“ в ски курорта ни и само погледът от терасата надолу към басейна на открито и ресторанта подсказват, че не си в къща сред боровите гори, далече от светския шум и суета. 

Първоначално мястото със скосени тавани, ненадейни чупки и нестандартни помещения е било предвидено за временно пребиваващ персонал на хотела, но Нона и Богомил решават да го превърнат в свое романтично гнездо. С много въображение и артистична смелост семейството (Нона подчертава, че всички интериорни решения са съвместни) създава смесица от стилове, цветове и настроения, която се възприема като цялостна и завършена картина.

„Ние много сме пътували из Италия, разглеждали сме стари къщи, в които има приказно смесване на стилове и традиции“, разказва Нона. Впечатленията от тези пътешествия са провокирали оригиналните решения за стените, облицовките и настилките, създаващи артистичния фон, върху който се открояват екзотичните мебели от Индонезия, Индия и Тайланд, тарамбуки от Арабския свят, картините и всекидневните предмети с ретро дизайн. Част от стените са с италианска мазилка с различни цветове, дело на майстор приятел, който получавал вдъхновение, слушайки италиански опери. Ако човек развихри въображението си, може да гадае дали „Тоска” или „Мадам Бътерфлай”, „Риголето“ или „Дон Карлос” са вдъхновявали бояджията.

Тази цветна палитра хармонично се съчетава със стените с тухли от стара къща, неравномерно изпечени и различни по цвят, както и с т. нар. декор „но финито“ (недовършено, итал.), който смесва тухла и камък все едно не са достигнали материалите. Стара греда от 300-годишна съборена къща, обработена специално от реставратори, е декоративният елемент с много силно присъствие в интериора. Съчетанието на стари тухли, камъни и изкуствено състарен травертин (вид порест мрамор) в облицовката на камината поражда усещане, че сме някъде между сега и три века назад и между българските дюлгерски традиции и строителните практики на италианската провинция.

Географското пътешествие на сетивата се допълва от екзотичните дивани в хола и шкафовете. Кухнята, обособена по дължината на общото помещение, съчетава оригиналния ретро дизайн от 60-те на хладилника SMEG с машината за еспресо La Pavoni, която дава удоволствие за окото и за вкуса едновременно, както и с мексиканския  умивалник от кована мед, допълнен с месингови ретро смесители. 
„Моята гордост обаче е банята - заявява Нона Йотова. – В нея прекарвам часове от деня.“ Тя е „облечена“ с камъчета от Банско, слепени със зидария, старата греда отново присъства и в тази среда ефектно се вписват модерната вана, умивалниците и душ-кабината с парна баня и сауна.
Съвсем естествено е този дом да привлича приятели и гости на семейството, които идват да прекарат своите бохемски вечери в Банско.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР