Грешките на младостта

В красотата, както и в живота, понякога се правят грешки от незнание

Свобoда Сидерова 25 February 2009

Преди да се жалваш, че някои са орисани да се родят съвършени, виж къде бъркаш и дали виновникът за зловещия макияж, лошата кожа, пухкавата фигура и безжизнената коса не си самата ти. Помни за грешките, някои от които състаряват преждевременно, и не ги прави. Никога. Поведението ти може да се оцени като престъпление срещу младостта, ако:

Прекалено се гримираш Aко от 3 крачки личат детайлите на макияжа, значи си пресолила супата. Обвий гъбата в салфетка и попий излишния фон дьо тен от центъра към слепоочията. Същото направи и с ружа. Отгоре можеш да нанесеш малко светла пудра. Без да сваляш спиралата, внимателно разреши миглите. Колкото и странно да ти се струва, недостатъчният мейкъп също е грешка. Безжизнен цвят на лицето, белезникави мигли, немаскирани недостатъци, неизразителни устни и очи. Отстрани изглеждаш уморена.

Очертаваш устните с ужасяващо тъмен молив Ако гаджето те пита с кого си пила какао, сигурно използваш прекалено тъмен молив за устни. Стои не само вулгарно (кафявият оттенък може да превърне дори тийнейджърка в жена с минало), но и демоде. Текстурата на червилата последно поколение прави молива излишен. Ако все пак обичаш да очертаваш устните, нюансът на молива трябва да съвпада с оттенъка им или с червилото. По-светлият молив омекотява контура, по-тъмният го подчертава.

Не се възползваш от тонално средство или бронзатор през зимата Превъзходният шоколадов загар през цялата година позволява да изглеждаш секси дори и при минимален макияж. Виж Джесика Симпсън, Линдзи Лоън, Кейт Хъдсън и Дженифър Лопес, които не излизат от вкъщи без фалшив тен. Неслучайно козметичните фирми почнаха да включват автобронзанти под формата на спрей в постоянната козметика. Трябва само да държиш продукта на 20 см от кожата и внимателно да проследиш за разпределението на цвета. От личен опит гарантирам, че не остават петна.

Козметичната ти чантичка и лавицата в банята приличат на бойно поле За околните носталгичната привързаност към любимите гилзи, моливи и бурканчета е трогателна, но за дерматолозите е ужасяваща. Качеството на всеки продукт с времето се губи като в резултата можеш да се убедиш сама – насъбрани в гънките сенки, червило на бучици, спирала или крем, които се ронят. Обяви козметичен съботник и ревизирай съдържанието на тоалетката. Затваряй също кутийките на кремчетата, както правиш с пастата за зъби след любимия. Иначе на повърхността му ще се завъдят бактерии, а ти не искаш да попаднат на лицето, нали?

Си пристрастена към изкуствените мигли Разбираемо е – в последно време визажистите с хъс ги използват. Мадона например не устоя на мигли-небостъргачи, инкрустирани с брилянти за 10 000 евро, а Дженифър Лопес си поръча от норка. За вечерния макияж благородната лъжа е приемлива, стига аксесоарите да са качествени. Първия път се довери на професионалист и виж как става. Вкъщи, преди процедурата, не забравяй да отстраниш мазнината от клепачите. За всеки случай сложи в чантата пинсета и спирала – ако се лишиш от обекта на гордост внезапно, да реагираш своевременно.

Ползваш козметика вместо лекарствени средства Следи внимателно знаците, които ти подава кожата. Причината за трескавите петна по скулите, въпреки че нямаш грам руж, може да е в наследствеността, но по-често е свързана със стрес или прекалено излагане на слънце. По-нататък картината може да се влоши с обрив. Избягвай всичко, което провокира прилива на кръв към лицето – UV лъчи, подправки, алкохол, рязък преход от студено на топло. Ако зачервяванията не минават, обърни се към дерматолог. Той ще ти предпише лечение или козметика, но дерматологична.

Се опитваш да излекуваш пъпка със спирт, паста за зъби, аспирин... Факт е, че спиртът дезинфекцира кожата и препятства размножаването на бактериите. Но това е само теория. На практика ефектът е незначителен и с минуси. Спиртът например изсушава, а пастата за зъби предизвика дразнене. Не се доверявай на бабини деветини от рода на лимон със стрит на прах аспирин или налагане със завито в марля кубче лед, а използвай средствата за проблемна кожа със салицилова киселина, цинк или чаено дърво. И най-важното - дръж ръцете далеч от лицето.

Използваш преждевременно анти-ейдж козметика Какво ще стане, ако от 25 години почнеш да ползваш крем за след 45? Споко. От цялата работа ще пострада единствено... портмонето ти. За кожата няма голяма разлика, стига съставките да не са прекалено силни – ретинол, фитохормони... Целта им е да пришпорят „разхайтените” клетки. Но твоите и без това работят на 100%. Единственият плюс е, че хидратацията на кожата се подобрява значително. Това обаче можеш постигнеш и с не толкова скъпи средства.

Си убедена, че повече значи по-добре Ако предозираш крема, вместо обещаното овлажняване, ще получиш мазен блясък или ще заработиш оток на очите. Аз също обичам да „прехранвам” кожата, но след 20 минути попивам остатъка със салфетка. За това време тя е поела нужното количество. Най-подходящата разфасовка е с дозатор - достатъчно е едно натискане. Ако кремът е в туба, изстискай не повече от 1 см. Количеството от бурканче не трябва да превишава бобено зърно. Дозата пък на крема за очи е с размера на грах. За да измиеш дългата коса, ти трябват 3 с.л. шампоан. Средната дължина изисква 2 с.л, а късата 1 ч.л.

Почваш да ползваш антицелулитен продукт, когато налице са признаците на „портокалова кожа” Сърди се сама на себе си, ако цяла година си мързелувала и месец преди отпуската се впускаш в антицелулитна офанзива. Аз например дадох само 2 месеца „ваканция” на тялото по здравословни причини. Още от декември настъпих педала и поднових плуването и масажите. Не чакай чудеса от антицелулитния продукт – той е само допълнение към тях. Статистиката сочи, че който се занимава със спорт, обръща повече внимание на състоянието на кожата. И още един съвет: постарай се да не се възприемаш на „части”, а като цяло.

Увличаш се по нейл-арта Изкуството по ноктите е въпрос на личен вкус, въпреки че аз съм фенка на „френча” и маникюра в цвят Валентино (повече за него на стр. 40). Стига ноктите да са със средна дължина и бадемовидна форма, а не остри, както е последната мода. Ти, разбира се, можеш да продължаваш да плашиш хората в метрото, нервно почуквайки с двусантиметровите израстъци, украсени с причудливи плетеници, пера или камъчета. И нека всички се чудят как пишеш на компютъра или миеш чиниите. Само внимавай, когато пиеш кафе, някой „Сваровски” да не падне в чашата.

Плакнеш косата с хладка вода, за да й придадеш сияние Филип Кингсли, експерт по здрава коса и създател на едноименната марка, твърди, че изплакване с хладка вода не може да е причина за блясъка. Студът води до временно свиванене на съдовете, притокът на полезните вещества към корените се забавя. В резултат косата изпитва шок, което не е полезно. За да блести гривата, достатъчно е просто добре да я измиеш от шампоана или да ползваш серумите или спрейовете за блясък, с които изобилства пазарът.

Слагаш раздразване и чувствителност под общ знаменател Мислиш, че си една от онези 70%, които страдат от чувствителна кожа. Дразненето от крем не е показател за чувствителност, нито пък за алергия (последната се проявява едва след 3-5 часа). По-скоро става дума за силно дразнещи съставки или несъвместимост между различните продукти. Колкото по-малко козметика, толкова по-добре. Дори можеш временно да спреш крема. Това ще предизвика неприятни реакции в първите дни, после кожата ще започне да използва собствените ресурси и нещата ще се нормализират.

От крема, за който си прочела в EVA, очакваш чудеса, а резултатът... Търпеливи жени няма. Аз също спадам към тази категория, но едва след като свърши бурканчето, давам оценка. Лошото е, че не ми се събират 3 месеца употреба, защото ми се налага да тествам нови продукти. Ти избягвай „прибежките”. Посягайки към нов крем, не правиш услуга на кожата, а я стресираш. Нужно й е време да се адаптира, така че ефектът ще е налице най-рано след 3 седмици. Мигновен ефект имат само средствата за лифтинг и блясък.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР