Стилът на Невена

Лилия Илиева 23 December 2007

Снимка: Калин Руйчев

Срещаме се в студен мрачен ден. В единайсет сутринта е точно толкова светло, колкото и в пет следобед, а от небето тупкат тежки капки на границата между дъжд и сняг. Трудно е да не я забележиш. Голямата й червена коса - бухнала като на кукла, с полудели спускащи се по нея златисти нишки, се вижда отдалеч. Невена пристига със семпъл черен шлифер Burberry, наметка от визон и чанта Gucci. Върнала се е от Лондон. Решила да сe зареди творчески там, този път редувала работата с дълги разходки и шопинг с часове и снимала, снимала, снимала.

Стил = житейска философия

Един от най-важните принципи в живота на Невена, който обобщава отношението й към всичко - от дрехите и аксесоарите през приятелите и близките до роклите, които прави, е да не се заобикаля с излишни и стойностни само привидно неща . Предпочита да са малко, но ценни за нея и да ги има задълго. А ако е необходимо да ги изчака, за да се сдобие с тях, е готова да отдели достатъчно време. Не е и човек на бързите, необмислени решения. „Имам нужда от точните обувки и точната чанта и не е задължително да бъдат супер модерни. Обичам вещите си и се грижа за тях, но не обичам да губя връзката с тях."

Дрехите

За разлика от големите чанти и едрите брошки, дрехите, с които предпочита да се облича дизайнерката, са дискретни, но издават безупречен вкус. Ценни за нея са естествените скъпи материи, добрият силует, неуловимата на пръв поглед класа. „Най-важното е невидимо за очите" - цитира Малкият принц и добавя друго: „Господ е в детайла." „Инвестирам много, но и очаквам много - така съм и в работата си, и в отношенията с хората. Рядко се влюбвам в нещо спонтанно, но когато се случи, обикновено не се лъжа."

Най-често срещаната дреха в гардероба й са черните блузи със семпли модели, но от качествени естествени материи, с изящна линия и винаги стоящи много добре. Най-рядко облича поли и рокли, въпреки че ги носи с удоволствие, първо, защото обича да е женствена, и, второ, защото харесва краката си.

Голямата й слабост

са часовниците. Най-новият е последен модел на Chanel с перлено бяла керамична каишка. Влюбила се в него, без да го пробва. Хем спортен, хем стилен и елегантен и с много диаманти. Харесва го и заради това, че би могла да го носи навсякъде. Подарил й го приятелят й, след като загубила много красив модел на Chopard през лятото. Този Chopard си го купила в тежък за нея момент, когато имала нужда да погали душата си. "Явно е трябвало да си отиде, за да се появи друг, който да отброява различно време в живота ми."

Обувките

са мания за Невена. Мания, която дизайнерката разпилява в двете крайности. От съвсем равни подметки до токове с височина 10-12 см. Всичките модели, които притежава, са изключително атрактивни и с перфектна линия. Най-новите мокасини, които си е купила в Лондон, са перленобели Prada в същия нюанс като часовника Chanel.

Истинска страст

за Невена са белите ризи. Изключително трудно намира модели, които да й харесват. Допадат й ризите на Пол Смит и на френската марка „Ан Фонтейн". Първите заради снобската им елегантност, вторите заради закачливия им стил, изящната линия и малките номера.

Бижутата

определено не са голямата й страст. Изключение правят атрактивните колиета за вечерни тоалети и една-две гривни, които рядко носи. Обици слага само понякога. Обожава обаче екстравагантни брошки. Двете й любими са шарен петел с цветни камъни и гущер - целият в зелени камъни. „С тях украсявам емблемата на едно сиво, силно вталено вълнено сако с райета в екрю. Бижу бих носила постоянно само ако някой ден се омъжа отново. Тогава бих носила венчален пръстен и халка, която със сигурност ще бъде масивна и едра."

Любимите й цветове

са черно и бяло. Защото правят силен контраст с косата й и са абсолютна класика. Използва ги като основа, която освежава с аксесоар в активен цвят. Изкушава се да носи бяло всеки сезон, но една от най-приложимите дрехи в гардероба й е черен сатенен панталон, който наскоро е лансирала с марката «Невена». „Според това как го комбинираш, можеш да отидеш навсякъде. Стои прекрасно и със спортна блуза, и с прозрачна копринена с бродерии." Тази гъвкавост се опитва да наложи и в модната си линия. Опитва се и най-тежките вечерни рокли да направи практични, като например ги раздели така, че горната част да може да се носи като разкошна дантелена риза и в по-малко официални случаи.

„Обичам смесването на стилове, което ти дава свободата да излъчваш различни неща. Мога да съм свръхелегантна до кръста, а надолу - да не съм. Стремя се обаче да не преминавам границите на добрия тон, защото е много лесно да се загубиш, искайки да бъдеш различен."

9 малко известни факта за Невена

1. Тя е немска възпитаничка - учила е две години в гимназия в Западен Берлин и две - в софийската немска гимназия

2. От 5-годишна свири на пиано

3. Завършила е скандинавска филология в Норвегия и е живяла там 3 години

4. Превеждала е норвежка и немска литература и много й се отдава. Неин е например преводът на книгата "Каталогът на Латур"

5. Работила е 10 години в автомобилния сектор на концерна Bosch

6. Създава марката си през 2001 г.

7. Първа лансира цветните булчински рокли у нас

8 Чантата, за която мечтае, е моделът Birkin на Hermes - превърнал се в символ на ултрашик и имащ колекционерска стойност

9. Често я питат дали си е слагала допълнителни кичури. Истината е, че единствената грижа, която полага за косата си, е да я боядисва

Аксесоари

„Обожавам едрите аксесоари - широки колани с масивна тока, големи чанти...” Чантите й са не повече от десет, но по-голямата част от тях са огромни и са или с особен цвят, или с особена форма, или със закачлив детайл.

Изключително важен за Невена е нейният органайзер, яркочервен, марка Louis Vuitton. „Имам го от години и само сменям вътрешността му. Не бих искала следващия модел, защото харесвам точно този. В него е побран целият ми настоящ живот."

Цветята

са й любов. Способна е да украси всичките си дрехи - от тези, които прави за модната си марка, до тези, които облича, със стилизирани рози. В бутика си обаче и в дома си отглежда орхидеи по двойки - две бели или две бледолилави. Обичта към тези цветя й е останала от времето, когато е живяла в Норвегия.

Парфюмът

й е един-единствен от десет години. Dolce&Gabbana Woman е нейната класика и нейната запазена марка. Припомня ми максимата на мадам Шанел, че трябва да можеш да познаеш коя дама е влязла в една стая по аромата, който е оставила след себе си.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР