Поръчахте ли вече?

Свобoда Сидерова 26 January 2010

Оризов пудинг с ванилия, сладко от кумкуат (плод, подобен на малък портокал), кокосови стружки, полети с  масло от сладък бадем. Не, това не е десертно меню, а новото поколение средства за тяло, които изкушават с божествен аромат и изострят апетита

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маслото в неограничено количество е манна небесна за сухата и белеща се кожа, както и за най-сухите участъци на тялото: лакти, колене и пети. Но само ако го ползвате външно и само ако е козметично. Увлечението по „ядивната“ козметика дойде отвъд океана, след бума на органичните храни. Оказа се, че ароматите на ванилия или какао намаляват равнището на хормона на стреса кортизол в кръвта и стимулират производството на ендорфини. А на мъжете действат като афродизиак. Първи на body butter, или масло за тяло, се решиха натуралните марки Body Shop и Korres. На Clinique и Greenland също допадна идеята да „бият мляко“ в козметичната кухня. После „хранителната“ щафета поде Yves Rocher с fondant cream (в превод - топящ се крем). Другият приятен момент е, че благодарение на съвсем недиетичните вкуснотии в състава на десертите за тяло не си струва да се притеснявате за своята фигура.

 

общото количество калории е нула
независимо от наличието на body butter или fondant в името. Между другото от френски последната дума означава още бонбони фондан и пластична маса за украса на торти. Освен традиционните сладки рецепти, царе на които са от Korres – масло за тяло с кумкуат, смокиня или дюля, винаги ще се намери място и за екзотика. Avon например подправя „блюдото“ на красотата, разбирай подхранващото масло за тяло, с минерали от Мъртво море. Bettina Barty предлага да откриете мистичната тайна на азиатките – оризов екстракт и оризово олио с дъх на пролетен ванилов цвят. Трудно е да се каже кое е по-вкусно – „баунтито“ на Yves Rocher или „мармалада“ от манго на Greenland? Ще разберете, като ги опитате. По-важното е, че активират центъра на насладата, където и да се намира той, и разкриват горещата страна на вашата същност.

 

какво включва понятието добро масло или крем за тяло?
Аз лично поставям на първо място богатата кремообразна текстура, приличаща на бит каймак, едновременно плътен и лек. На второ място класирам бързината, с която попива маслото или кремът. И на трето, но не и на последно, слагам апетитния му аромат, който понякога е толкова автентичен, че ми се иска да бъркам с лъжица отново и отново в оригиналната кулинарна опаковка, приличаща на... бурканче от сладко, докато го „изям“. Нанасянето им пък е, ммм... чиста проба удоволствие. (Все едно се мажеш със сметана. Ким Бейсинджър с нейните ягоди и мед в „Девет седмица и половина“ ряпа да яде.) При някои кремове, например овлажняващия омекотяващ на Clinique, причината е в съдържащия се силикон, но това не го прави по-малко еротичен. 
Неслучайно казват, че такива топсъставки като

 

растителните масла въртят света
пардон, красотата. Те великолепно се възприемат от кожата, като я хидратират, подхранват и възстановяват еластичността й, при това без, забележете, да оставят мазен блясък. Най-често средствата за тяло съдържат масла от карите (ще го срещнете още като шеа), сладък бадем, авокадо, кокос... Хубавото е, че някои от тях са органични. С подобна екстра може да се похвали какаовото изкушение на Styx – цели 2 биосертификата. Патент на Korres са 92.8% натурални съставки. Първото масло от списъка дължи славата си на африканските жени, които от векове се наслаждават на безпрецедентния му омекотяващ и стимулиращ клетъчното обновяване ефект. И досега масажират с него всяко новородено от Сенегал до Нигерия. С право наричат маслото от сладък бадем едно от ботаническите чудеса на света. Благодарение на високото съдържание на витамини А и Е еликсирът на красотата не само обновява клетките, но и ги защитава от вредната околна среда. Нежната месеста част на авокадото съдържа 1/4 чисто растително масло, богато на ненаситени мастни киселини, витамини и минерали. Той е класическа рецепта за младост, създадена от самата природа, която ви защитава от остаряването (abogado на испански значи адвокат). Кокосовото масло пък изглажда не по-зле от лазера или ботокса. Неслучайно съвременните Клеопатри не биха имали нищо против да живеят на остров Bounty. Маслените вълшебства не са обикновена глезотийка, а задължителен елемент, който прави кожата по-нежна от копринена нощница и по-съблазнителна от десерт. И това ако не е прекрасен повод за романтична вечеря на свещи, здраве му кажи. Нека после разправят, че сте сладка жена. Кой бяга от подобна  репутация?
N.B. Единственият проблем на body butter или fondant cream е, че трябва да ги държите далеч от деца. Малките палавници като нищо ще сбъркат масления десерт за тяло с истински.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР