млечната мекота на ориза

екстрактът от ориз е като лепило - свързва клетките и усилва защитните функции

Свобoда Сидерова 22 September 2009

В течение на хилядолетия китайците и тайландците почитали ориза като свещено растение заради неговата хранителна ценност и вкусови качества. Покрай гадаенето със зърна ориз, разнообразявано със сладко похапване на варен ориз, с които скъсявали времето до идването на господаря-самурай, гейшите от страната на Изгряващото слънце открили още два прелюбопитни факта - топлата пара от купичките дарявала на кожата чувствено усещане за млечна свежест, а фините листа от оризова хартия попивали мазния блясък и освежавали лицето. Не случайно кожата на красавиците била по-белоснежна от най-финия порцелан и по-блестяща от перла.

Непретенциозното на външен вид растение не е новак в света на красотата - оризовата пудра на основата на нишесте е предшественица на съвременната пудра. С нея последователките на мадам Помпадур белосвали лицата си, за да изпъкнат модните по онова бреме изкуствени бенки. Кавалерите им пък пудрели перуките си с нея и когато влюбените допирали главите си, около тях се носел нежен ароматен облак.

Въпреки че съвременната пудра отдавна не съдържа оризово нишесте, а само минерални съставки, производителите от beauty индустрията не се отказаха от "оризовата" идея. Козметолозите луднаха по оризанола, маслен екстракт, добиван от самото сърце на зърната. И има защо: активното вещество стимулира образуването на нови клетки, регенерира кожата и повишава еластичността й, предотвратява появата на бръчки, регулира равнището на влага в кожата и действа противовъзпалително.


екстрактът от ориз е като лепило - свързва клетките и усилва защитните функции

И не само това - оризанолът е естествен слънцезащитен филтър, предпазващ кожата от вредните UV лъчи, и капан за свободните радикали. Маслото от оризови трици е не по-малко ценно - интензивно подхранва кожата, премахва лющенето и действа успокояващо. Шампион в "оризовата" категория с право се присъжда на Clarins. Оризанол ще намерите в крем-маската за моментален блясък, стягащия крем за околоочния контур и за шия и уникалната стягаща регенерираща маска. Манията по ориза не подмина и производителите на продукти за коса.


Една от последните разработки на Beiersdorf например, серията Nivea Наir Care за суха изтощена коса, съдържа екстракт от ориз, който действа като антиоксидант, защитавайки косата от негативното действие на околната среда. Тайландците пък създадоха шампоан, който, както твърдят производителите, предотвратява оплешивяването. Благодарение на екстракта от специален сорт ориз, продуктът укрепва косъма, като стимулира кръвообращението. Освен това съдържащите се в ориза пигменти придават тъмен цвят на косата.


Не останаха встрани и парфюмеристите - флаконите от линията за баня с аромата L'Eau d'Issey на Issey Miyake са упойващо концептуални - освен че съдържат екстракт от ориз, дизайнът им напомня формата на оризово зърно. Визажистите, страхувайки се да не ги обвинят, че изостават от модните тенденции решиха да придадат обем на миглите чрез микрочастици натурален восък на основата на ориз. Такива са спиралите Amplicils Panoramic на Lancome и Cils а Cils на Chanel. Оризови пептиди ще намерите и в някои тонални средства, например фон дьо тена Adaptive на Lancome.


Оризът е и предпочитана съставка от диетолозите - цени се не толкова заради нищожните калории, колкото за способността да абсорбира и елиминира от организма соли, шлаки и други вредни вещества. Запознати твърдят, че Синди Крауфорд веднъж седмично си хапва чаша варен ориз на малки порции, които комбинира с фреш от ябълка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР