будоарен шик

... или какъв ароматен шлейф ще се „носи" в навечерието на Коледа...

Свобoда Сидерова 16 April 2009

Треска за тоалет

Само не казвайте, че не ви е позната дилемата „Какво да облека тази вечер?" Кристина Агилера реши проблема от раз. Според певицата понякога си струва да „облечете" само аромат. Именно това гласи рекламният слоган на уханието, носещо нейното име - Christina Aguilera (1). Парфюмът, разработен в сътрудничество с Procter&Gamble, е не по-малко чувствен от черната дантела върху флакона. Нотки на жасмин символизират гламурния Холивуд от 60-те и разкрепостената му сексуалност (не случайно Кристина е снимана като Мерилин Монро).
 
Сочният касис пък е спомен от медения месец на бъдещото мамче в Бали. Другите марки не си падат по нудизма. Флаконът на Enchanting (2) на Celine Dion напомня красиво надиплена вечерна рокля. „Искам всяка жена да повярва, че може да огрее стаята, в която влиза..." твърди канадката. Няма как да е иначе. Нотките на малина, циклама, гардения и орхидея оставят след себе си чувство на възхита и очарование. Jil Sander също го раздава консервативно. Флаконът на Stylessence (3) е «облечен» в кадифена рокля. Уханието е разкошна вариация на идеята за стил, в която отсъствието на декор не изключва усещането за лукс. Горчив портокал, елегантно съчетан с жасмин и виолетка и подправен с щипка кардамон. Стилисимо.
 
Психогенен афродизиак

Представете си ванилов кекс със захарна глазура от розови листчета, украсен с ягодов мус и карамел. М-м-м! Споко. Няма да решат, че сте прекалено сладки. Стипчивият гранат и лекият цитрусов акцент в Pleasures Delight (4) на Estee Lauder балансират гурме усещането и отварят апетита за още едно парченце, после още едно, докато ви «изядат» цялата. Винаги става така.

Вкусната страна на удоволствието е просто неустоима. Serpentine (5) на Roberto Cavalli вече във вариант тоалетна вода, е построен около уханието на манго - цвете, носещо тайно послание за съблазън и екстаз. Легенда разказва, че нектарът-афродизиак, който се отделя от него, примамва змията да пие, докато изпадне в еуфория. Като прибавим действието на толу балсама от Перу (докато смолата е прясна, ухае на канела, после на ванилия) и божествения аромат на франджипани от остров Фиджи, става ясно защо ефектът на Serpentine е драматичен.

В името на розата и лукса

Като зомбирани, парфюмеристите лансират аромати, където соловата партия е поверена на нейно величество Розата. Искате нежно цвете за млада красавица. Моля. Rose Essentielle (1) на Bvlgari сега вече и във вариант тоалетна вода, е вашият аромат. Нотките на турска роза и роза прелюд деликатно са хармонизирани с акорд на портокалови цветчета и жасмин Замбак. J'Adore L'Absolu (2) на Dior е спонтанна декларация на любов от пръв поглед към живота и... мъжете. Такава я прави абсолю (есенция) от 4 цветя от 4 краища на света. Роза Дамаска от Анадола. Трудно е да се опише на какво ухае - плод, подправки, кайсия, сладък бадем... Жасмин Замбак от Индия го докарва малко на червило и повече на зрял плод. Безсрамна и същевременно свежа като роса миризма.

Ароматът на туберозата от Индия е наркотичен и обсебващ, а на иланг иланг от о-в Майот (намира се между Мозамбик и Мадагаскар) наивен и пленителен. Жестока и много диорска комбинация. Златните пръстени около издълженото гърло на флакона-амфора имитират украшенията на жените от племето масаи. Абсолю, но от дъб и нотки на лилия ще откриете в Ange ou Demon Extrait (3) на Givenchy. Екстрактът винаги е бил връх в лукса. Толкова e ценен, че една капка от него е достатъчна, за да накара аурата ви да затрепти. Готови ли сте за флирт едновременно с Ангела и Дявола? Слоганът на ароматa на Van Cleef&Arpels First гласи: „Всяка жена заслужава да е първа". Обновената версия (4) приляга като невидимо бижу на тялото и съблазнява със странна комбинация от момина сълза и грах.

Мечтание в розово и пурпурно

Всички мечти рано или късно се сбъдват. Нотките на праскова, фрезия и ирис в Dreaming (5) на Tommy Hilfiger ще ви помогнат да се пренесете в паралелен свят, където всичко е възможно. Или в краен случай да възприемете реалността като временна даденост, което също не е лошо. Сalvin Klein не мечтае, а направо изпада в еуфория. Доказва го лимитираната колекция Euphoria Crystalline. Флаконът на парфюмната вода (6) е гравиран с нежни флорални елементи, инкрустирани със Сваровски. Безценен колекционерски шедьовър е и компактният парфюм (7) с блестящи частици в изящна сребриста кутийка. „Пурпурни устни". Именно така се превежда Purplelips на Salvador Dali. Приставката Sensual (8) идва да покаже, че работата на мъжете около вас е спукана. Омагьосващият еликсир пръска мирис на ванилова орхидея, виолетка и касис, от които струи чувственост на талази.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР