Цитруси в саксия: стилът на Флоренция

Прочут е градът на Медичите с ренесансовата си архитектура и с прекрасните паркове, в които романтиката витае във въздуха. Наричат ги „Градини на любовта“ и из тях се носи напролет нежният аромат на цъфнали цитруси.

eva.bg 12 February 2021

Прочут е градът на Медичите с ренесансовата си архитектура и с прекрасните паркове, в които романтиката витае във въздуха. Наричат ги „Градини на любовта“ и из тях се носи напролет нежният аромат на цъфнали цитруси. Най-уханна е градината на Villa di Castello в северозападната част на града, която съхранява през вековете изумителната колекция от облагородени цитруси на Медичите. Стотици малки дръвчета са отглеждани в саксии, пресаждани, обновявани в течение на вековете. Зиме те намират подслон в оранжерията Лимонайа на парка Боболи, а през лятото се изнасят навън, но не под жарките лъчи на слънцето, а на шарена сянка – най-подходящото място за привидно непретенциозните, но взискателни „красавици“.

Облагородените цитрусови дръвчета са изключително красива декорация и за дома. Те са с тъмнозелени листа, напролет се изпъстрят с уханни бели цветове, а по-късно могат и да дадат плод. У нас в цветарските магазини и в някои разсадници се продават дръвчета, които са хибриди между  лимон и мандарина или лимон и грейпфрут и имат само декоративни функции.

Ако ги купите за украса и за лятно настроение през зимата, добре е да знаете, че те не бива да се оставят на температури по-ниски от 10 градуса. През студения сезон ги поставете на място максимално изложено на светлина, но не до прозорците, за да не ги „простудите“. Поливайте ги рядко, когато почвата съвсем се пресуши, винаги с вода, която има стайна температура. Ако в помещението въздухът се изсушава прекалено много, добре е да навлажнявате често листата им или с пулверизатор или с мокро тампонче. Растението ще ви подскаже, ако го преполивате, с избледняване и окапване на листата.

През пролетта цитрусите изискват по-специални грижи. Ако дръвчето е младо, а дава обилни цветове, за да даде плод, е необходимо част от цветовете да се премахнат. Познавачите с опит могат да заложат и на внимателно изкуствено опрашване на цветовете с четчица. По това време на годината поливането е поне веднъж седмично, може и да се наторят с препарати-обогатители  от цветарските магазини.

Цитрусите се подготвят за терасата или градината, като през пролетта се изнасят навън за няколко часа в продължение поне на 2 седмици. През лятото стоят като „хубавици, загрижени за кожата си“ на полусянка. Преките слънчеви лъчи са вредни за тях.

Когато дръвчетата пораснат, обикновено на две години, трябва да се сменя саксията или контейнера с по-големи. Едновременно много стилна и привидно непретенциозна декорация, цитрусовите дръвчета в саксии ще внесат духа на италианската ренесансова традиция в интериора и в градината.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР