Сезонът е открит

На първа линия готови да заемат почетно място в личните ви колекции за есен-зима 2009 / 2010 са архитектурните силуети, забележителните обеми и разкошните модели от кожа.

Кристина Симидчийска 15 September 2009

Пригответе се последните да обсебят вниманието ви, както най-безсъвестно направиха с дизайнерите: от кожените клинове и роклите до палтата и пелерините с дълъг косъм в ярки тонове. А те са като глътка свеж въздух сред традиционната гама от черно, кафяво и сиво - идеален фон за хитовите цветове на сезона: червено и фуксия. Металическите оттенъци също са тук, а сред тях златото изтегли печелившия билет и зае позиции дори в ежедневния гардероб. И това е само началото, продължението следва...

ПЛЕТКИТЕ

Подобно на разкошните кожи, обемните меки плетива създават усещане за сигурност и уют.    Номерът е в наслагването на едри и фини плетки, определящи за силуетите.

Пелерини и пончо
Разбира се, фриволните наметки може да са кожени или от трикотаж, но плетените модели са уютният подарък на дизайнерите за зимните дни.

Жилетките
Както обикновено, доминират в есенните колекции, изпълнени от най-разнообразни материали – от вълна до кожа. Дълги до земята или къси, жилетките просто са задължителни.

Рокли и блузони
Леко спортни, малко неглиже, много по детски наивни... Особено ако прибавим всевъзможните апликации, бродерии и бонбонени цветове.

Рибарски мрежи
Именно за рибарски мрежи напомнят лежерните преплитания на пухкава прежда, продължение на моделите с перфорация от изминалия сезон.

ПАЛТОТО

е сред едни от най-важните елементи на есенния гардероб на първо място стои изразителният силует. Експериментите с триизмерния ефект продължават, резултатите са зашеметяващи!

С 3/4 ръкав
Средната дължина на ръкавите изненадва не с появата си, а с честата си повторяемост. Освобождавайки пространство за меките кожени ръкавици и аксесоари.

Тайор
Нова адаптация за класическия модел сако. Два реда копчета, широки заострени ревери и вариращи дължини – този модел е само за смелите „мъжки“ момичета.

Арт обект
Обемните, изящно (или не толкова) скулптирани яка и рамене превръщат палтото в произведение на изкуството. И в една от наистина добрите инвестиции за сезона.

Геометрия
Подчертано чистите линии на силуета акцентират върху закопчаването или кожата като аксесоар. Трапец, квадрат или кръг – зависи единствено от личните ви пристрастия.

Дълго
Еднотонното палто, класика от 70-те и 80-те, се завърна с нова съвременна интерпретация. Силно вталено или с права линия, неизбежно придава на силуета цялостност и стройност.

КОЖИТЕ

Всички момичета се чувстват уверено в кожа. Този сезон
акцентът е върху клиновете, тесните кожени панталони и
якета и разкошните цветни модели с дълъг косъм.

Дълъг косъм
Кожата с дълъг косъм категорично не е приоритет за връхните дрехи и разкошните яки. Ще я видите  под формата на елеци, пелерини, ръкави и дори  поли и рокли! Без да забравяме и за аксесоарите (като чанти, обувки и бижута).

Клиновете
Плахо пристъпиха към модния връх още миналата зима, за да оглавят класациите през следващата. И няма как – те са удивително лесен начин да постигнете небрежна дързост и свеж сексапил.

Роклите
От фино обработена мека кожа, подчертават по забележителен начин женственото излъчване. Забравете за аксесоарите, разпуснете косите и оставете магията да подейства.

Цветни
Фуксия, тюркоаз, жълто, виолетово... А защо не и в комбинация? Отговорът е на подиума: във всевъзможни цветни решения. Косъмът е дълъг, стилът и формата – от второстепенно значение.

Rock’n’roll
Отново на върха на класацията, този път любимият стил привлича с изчистено звучене и закачлива препратка към Бродуей. Задължителни са коженото яке и елекът (с капси по възможност).

ОБЕМИТЕ

Играта с обемите няма край. Настроенията са контрастиращи, наситени с ирония и разказват истории – най-често в бъдеще време..

Широки рамене
Проповядват женственост и завършеност, когато са част от прецизно скроения костюм. Някои са с идея по-високи, други - перфектно приспособени към късите жакети.

Ръкавите
Любопитството на дизайнерите си намери нова жертва – ръкавите. И те са подложени на безкрайни експерименти с обема и формата: от скулптиране до пищно наслагване на ефектни материи.

Яките
За титлата на шаловете ще претендират обемните яки. От пухкава кожа, вълна или прежда, те може да са част от дрехата, но може да се носят и напълно отделно.

Полите
Пригответе се да видите всичко познато до момента страховито преекспонирано – от моделите лале и балон до полите с кринолин или балетните пачки.

Пуловери
Тук не става дума просто за обемните пуловери, а за истински великански размери. Представете си, че малко момиче е преровило гардероба на родителите – за това говорим.

ПАНТАЛОНИТЕ

Последните месеци бяха на заден план, а сега се завръщат на подиума в най-добрите си форма (проверена от времето) и комбинации (с реванш към въображението).

Широки
Тенденцията неслучайно продължава вече втори сезон. Носете ги с къси горни части и висок ток. Особено ако се спрете на модел с дължина до средата на прасеца.

Шалвари
Подчертават достойнствата на фигурата, издължават силуета и са готови за всевъзможни комбинации. Препоръчително – с висок ток.

Щампи
Наивистични рисунки, компютърни графики, цветя, бродерии, пайети... Нямаше да погледнем сериозно на тези супертесни, подобни на клинове панталони, ако не бяха превзели така шеметно сърцата на дизайнерите.

Класика
Още един брой идеално скроен панталон в гардероба никога не е излишен. Особено в трудни времена като днешните. Още по-добре, ако правият модел е с леки басти и перфектен ръб.

Къси
Толкова се пристрастихме към тях през лятото, че сега не можем да си представим момента на раздяла. Притесненията са безсмислени - смело експериментирайте с материята, носете ги върху цветни клинове или с ботуши над коляното.

РОКЛЯТА

Безспорен факт - почетното място на есенните подиуми се присъжда на роклите. И „червена звездичка“ за моделите с дължина до коленете, възхитителните геометрични решения и микса на дантела и студена вълна.

Контрасти и асиметрия
Оптическата илюзия от комбинацията на цветни блокове и строг силует провокира усещането за мекота и женственост. И колкото по-отчетливо, толкова по-добре.

60-те
Рокли трапец в стил Джаки Кенеди, класически поли лале, изящни разкроени модели без ръкави или с открити рамене от  шифон, шантунг и коприна... Неслучайно всичко напомня романтичните шедьоври на модните майстори от 60-те.

Макси
С елегантна права кройка и дължина, леко покриваща петите, дългите рокли се колебаят между класиката и експерименталните находки на дизайнерите.

Туники и драперии
Мини дължините и свободният силует на роклите с драперии излизат на преден план сякаш за да подчертаят новия хит на подиума – плътните цветни чорапи, кожените клинове или ботушите над коляното.

Дантела
Фините плетеници отдавна не са символ на нощните съблазнителки. Дневните красавици предизвикват с необичайно женствени модели, изградени от няколко слоя крупни ажурни дантели, често в комбинация с коприна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР