Прованс на екс

Рай за всеки пътешественик, писател, художник, фотограф, както и за ценители на провансалската кухня и традиционни напитки.

Диана Шингарова 27 October 2013

Лавандула, лозя, маслини, цветя и слънчогледи и щурци в безкрайните полета на Прованс, южна Франция – те оставиха една цветна картина спомен от моето лято. Рай за всеки пътешественик, писател, художник, фотограф, както и за ценители на провансалската кухня и традиционни напитки. И аз, като една истинска ЕВА, се поддадох на изкушенията

Известни художници и поети са родени или са творили в Прованс: Жорж Брак, Жан-Оноре Фрагонар, Пиер Бонар, Пол Гоген, Виктор Вазарели... В Екс ан Прованс е роден Пол Сезан. В Сен Тропе е творил Пол Синяк. Матис е живял и починал близо до Ница, а недалеч от Марсилия е замъкът на най-великия – Пикасо.

Добро утро, Aвиньон

Името на града, разположен на левия бряг на река Рона, в едно от тълкуванията означава „господар на реката“. През ХIV в. Авиньон е седалище на католическите папи, затова Папският дворец (Palais des Papes) е задължителна спирка в обиколката на града. Този възхитителен замък е една от най-големите готически сгради в цяла Франция и сред най-значимите средновековни шедьоври в Европа, а днес е музей и фестивална сцена. Всяка година творци от цял свят го превръщат в истинско царство на театъра. Улиците гъмжат от туристи и от улични артисти, които спират в очарователните кафенета на улицата да изпият чаша „ситронела“ или да опитат местен специалитет в духа на Прованса. Ако сте похапнали обилно салата със запечено козе сирене и прекрасни калмари в доматен сос, може спокойно да продължите културната обиколка и да посетите прочутия мост от онази прословута песничка, която знаят всички хора, изучаващи френски („Сюр льо пон Д`Aвиньон...“). Легендата за построяването на Пон Сен Бенезе разказва как овчарчето Бенезе срещнало ангел, който го отвел право при епископа на Авиньон. За доказателство на тази чудна история епископът накарал момчето да повдигне голям камък, който дори дузина мъже не можели да помръднат. Бенезе с лекота повдигнал камъка и го поставил на брега на Рона в основата на бъдещия мост. Днес от него са останали четири арки и едно параклисче на два етажа на името на Св. Николай.

Сен Реми дьо Прованс
Тук през 1503 г. се ражда Мишел дьо Нострадам, по-известен като Нострадамус, най-известният пророк в света. Този факт, в комбинация с чаша следобедно кафе с домашна сметана и ванилени бисквити, прави градчето неустоимо очарователно. Считаният за луд, но гениален Винсент ван Гог се лекувал в клиниката според тогавашните разбирания за душевно болни, която се помещавала в манастир от XII в. Той превръща една от стаите в ателие и рисува градината във вътрешния двор през прозореца. Позволено му е да рисува с придружител и в близките околности. Така се появяват ярки картини с поля в наситени жълти цветове, маслинови дървета, ириси и кипариси. Тук Ван Гог рисува и един от шедьоврите си от този период – „Звездна нощ“.

Арл
Озовах се там в търсене на онази по-особена светлина, за която говорят художници и фотографи, работили в Прованс. В Арл се намира Френското национално училище по фотография, а всяка година има и фотографски фестивал. Може би точно тази мистична светлина е привлякла Ван Гог в Арл, тук той създава над 300 картини и рисунки, включително „Жълтата стая“, серията слънчогледи, „Нощно кафене“. Старинното кафене, вдъхновило художника, днес е една от забележителностите на градчето. Тук, в Арл, Ван Гог полудява и отрязва част от лявото си ухо, а изследователите му по-късно обвиняват за това силното южно слънце в комбинация с абсент (високоалкохолна напитка, която се прави от пелин). Жителите на Арл подписват петиция, в която настояват Ван Гог да бъде затворен и лекуван.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР