Остаряват, но не се предават

Де Ниро гледа 1-годишно бебе, Пачино се върна в театъра, Никълсън се сбогува с женкарството

Деяна Ангелова 06 February 2013

Ал Пачино

Те са велики актьори, неустоими мъжкари и уникални личности.  Но отдавна не са актуални звезди – сложихме ги в графата на легендите. А това автоматично означава, че вече са изиграли най-добрите си филми и златните им години в киното са минали. Фактът, че отдавна не сме ги гледали в силни роли, може би е доказателство. А може би не. От началото на този век им дават само награди за цялостно творчество. А те ги приемат с едно намигване, което сякаш означава: „това не е краят“. Къде се изгубиха старите кучета Ал Пачино, Робърт де Ниро и Джак Никълсън?

Ал Пачино
На фона на вечно младия Холивуд, където да имаш бръчки е направо престъпление, 72-годишният Ал Пачино явно е за затвора. Тази година той многократно обиколи медиите със снимки, на които изглеждаше по-скоро като раздърпан стогодишен бездомник, отколкото като холивудска звезда. Стряскащо занемареният му вид бе заснет първо, докато пазаруваше със сина си в магазин в Ел Ей. И нищо чудно, че продавачът не го разпозна. Всички медии гръмнаха в един глас: „Какво се случва с Пачино?!“ Не, не играеше роля. Просто отдавна е обърнал гръб на суетата. Той никога не е мечтал за бицепси и плочки на корема, не е вманиачен на тема здравословна храна и био рецепти за вечна младост. „Знам, че колкото по-стар ставам, толкова повече трябва да се поддържам. Но всеки път, когато ми се прииска да спортувам, лягам и чакам това желание да отмине“, с усмивка твърди Пачино. И ако си мислите, че сбръчканото лице, стърчащата коса и раздърпани дрехи са му попречили да разтапя сърцата на нежния пол, жестоко се лъжете. От две години той има връзка с 40 години по-младата от него аржентинка Лусила Сола.
В професионален план миналата година Ал Пачино бе отдаден на театъра. Той се завърна на Бродуей с постановката Glengarry Glen Ross, за която взема по 125 000 $ седмично. Колосален хонорар, като се има предвид, че останалите актьори си делят
30 000 $ общо. И един от най-високите за всички времена на Бродуей. Въпреки че повече от десетилетие не е получавал приз за ролите си на големия екран, не бърза да се сбогува с киното. Този месец ще излезе най-новият му филм Stand Up Guys. Подписал е договор и за още четири, които са на етап подготовка за снимки. Сред тях е епичната военна драма „Ленинград“ с бюджет от сто милиона долара по сценарий на покойния Серджо Леоне и разказваща за обсадата на града през Втората световна война. По-хубавата новина е свързана с предстоящата му мафиотска лента Gotti: In the Shadow of My Father, заради която се очаква Пачино да дойде у нас през февруари. Стискаме палци да го видим на родна земя, без значение дали изглежда занемарен, уморен и скаран със задължителната лъскава опаковка на холивудските звезди. „Надявам се да ме приемате като актьор, защото никога не съм искал да бъда кинозвезда“, твърди и Пачино.

Робърт Де Ниро
Него вече имахме късмета да го видим на живо - макар че бе у нас само за два дни и въпреки че бе изключително неразговорлив. Но какво очаквате, човекът е уморен, гледа едногодишно бебе вкъщи. Миналата Коледа 69-годишният актьор стана татко за шести път. Този път на момиченце, което се появи на бял свят с помощта на сурогатна майка. Бебето се казва Хелън Грейс. Това е второ дете за Де Ниро и 57-годишната му съпруга Грейс Хайтауър, която роди първото преди 13 години. Останалите са от други връзки. Така че не му е лесно на дядо Де Ниро, който междувременно се радва и на трима внуци. Единият от тях е само с две години по-голям от дъщеря му Хелън.
Освен да сменя памперси, Де Ниро е изключително ангажиран и в киното. Особено покрай церемониите за раздаване на отличия. „Напоследък ме канят само да давам награди. Връчвал съм „Оскар“ на Шон Пен, Копола, Ели Уолах, почетна статуетка на Мерил Стрийп, половин дузина призове за цялостно творчество на Мартин Скорсезе. Изобщо станах много добър във връчването на награди, но отвикнах да получавам такива“, сподели на шега Де Ниро. Въпреки че за последните десет години актьорът не е получавал никаква награда освен за цялостен принос, това не му пречи да бълва филм след филм. И не се притеснява от факта, че повечето от тях не се харесват нито на фенове, нито на критици. Само през 2013-а на голям екран ще излязат пет ленти с негово участие.
И грешите, ако си мислите, че е спрял да подбира ролите, защото се нуждае от пари. Де Ниро отдавна се е подсигурил финансово чрез бизнес начинанията си. Той е съосновател на веригата луксозни ресторанти Nobu, която има открити заведения в почти цял свят. Тази година реши вместо да открива нов в Лас Вегас, направо да построи хотел Nobu, където да се помещава и ресторантът. Откриването ще е през февруари. А веригата от ресторанти е на път да се превърне и в хотелиерска, защото са планирани строежи в Саудитска Арабия, Лондон и Бахрейн. Робърт де Ниро притежава и петзвезден хотел с 88 стаи в Манхатън - Greenwich Hotel. Затова не се притесняваше къде да отседне, когато преди няколко месеца избухна пожар в нюйоркския им апартамент за 24 милиона долара. Но след като се оказа, че ремонтът на изпепеленото жилище ще отнеме три години, хотелиерът Де Ниро реши за по-лесно да инвестира в още един нюйоркски дом. Все пак не се гледа малко бебе в хотел. Па макар и да е твой.

Джак Никълсън
Миналата година Джак Никълсън навърши 75 и отпразнува рождения си ден на мача на „Ел Ей Лейкърс“. Многохилядната тълпа стана на крака, две секси мажоретки му донесоха огромна торта, а Джак палаво им се усмихна, преди да духне свещичката. Ако се чудите къде се губи напоследък актьорът, то отговорът е в спортните хроники. През последните две години той не е заснел нито един филм, но пък не е пропуснал нито един мач на любимия си баскетболен отбор „Ел Ей Лейкърс“ и бейзболните звезди „Ню Йорк Янкис“. Още от началото на 70-те Никълсън има сезонен абонамент за всичките им мачове, почти не е пропускал среща, а понякога се е случвало да излиза разярен на терена, за да оспорва съдийски решения или да се кара на играчите. По всичко личи, че в момента се е отдал на пенсионерско разпускане, защото в професионален план не се задават никакви филми. Поне не и в близките две-три години.
Той все още живее в къщата си на Мълхоланд Драйв, която купи през 70-те. Тогава негови съседи бяха Марлон Брандо и Уорън Бийти, карайки медиите да прекръстят района на „Бед Бойс Драйв (улицата на лошите момчета). Когато Брандо умира, Никълсън купува и неговото имение от респект към легендарния си колега. Въпреки че е бил с толкова много красиви жени, че е невъзможно да бъдат преброени, актьорът отдавна не е имал сериозна връзка. „Дълго време се страхувах да бъда сам. Но в момента ми харесва. Има голям лукс в самотата“, твърди той. И със съжаление отбелязва, че дните му на женкар са приключили. „Вече не съм неустоим за жените. И ми е тъжно от този факт. Дивото в мен още не е умряло. Но вече не мога да свалям жени на публично място. Някак си не отива на възрастта ми“, унило констатира Никълсън.
Освен да ходи на спортни мачове, той запълва дните си с колекционерство. Актьорът от години събира картини и произведения на изкуството. Според експерти притежава една от най-добрите колекции, оценявана на 100 000 000 долара. Макар и рядко, но се случва да се разходи и по червения килим на шумни светски събития. И когато наскоро един фотограф го накара да си свали очилата за снимката, Никълсън му отговори: „Ти явно си нов тук.“ От години той не се разделя със слънчевите си очила и има конкретна причина за това: „Когато съм с очилата, съм Джак Никълсън. Когато ги махна, съм дебел и на 70.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР