Одеса

Град, „в който можеш да помиришеш Европа"

Милена Попова 10 October 2012

операта

Град, „в който можеш да помиришеш Европа“, А.С.Пушкин

Изящни сгради, строени в духа на френската и италианската архитектурна традиция, грижливо реставрирани. Опера, за която се твърди, че е по-красива дори от Миланската Скала. Елегантни ресторанти с разточително по украински меню, плажове и атракции, многобройни музеи и паркове. Одеса е безспорно най-красивият град на Черно море. А и не е далеч с кола от Варна - през Румъния и Молдова пътят е около 650 км.
Тук, в Одеса, гениалният Пушкин е работил върху „Евгений Онегин“ по време на заточението си. Одеса е град, „в който можеш да помиришеш Европа“, пише той. Край морето са се разхождали Гогол и Тарас Шевченко, Ана Ахматова, Илф и Петров. А семейството на Лев Толстой е притежавало дворец, който съществува и днес.
Широките улици на Одеса са пълни с живот и забавления. Да не забравяме, че са проектирани по времето на дук Дьо Ришельо, управител на Одеса през 1803-1814 г. Избягал от Френската революция, той служи във войската на Екатерина срещу турците и прави много за Одеса.

По стъпалата, увековечени във филмовия шедьовър на Айзенщайн, най-многобройни са търговците на символи от времето на Съветския съюз. От съветската империя няма и следа обаче. Булевард Карл Маркс е вече Екатеринин проспект. Новите господари на положението са елегантни господа и удивително красиви жени, които спокойно вечерят през лятото в някой от ресторантите на открито, сред които ресторант „Дача“, разположен в елитния квартал след зелен парк, държи палмата на първенството. Украинската кухня е безобразно вкусна. Боршът, пелмените, многобройните предястия от риби, пикантните предястия от патладжани и сирене, хайвер и домашен хляб... Ако ви предлагат сладолед със сланина, не отказвайте, сланината е с вкус на пухкава сметана.

Плажът на Одеса е пренаселен и прилича на нашите Златни пясъци с натрапчивите атракции и шум. Застрояването около него пък е в стила на Маями със стъклените небостъргачи от по 20 и повече етажа.
Най-оптималното време да посетите Одеса е септември. Непременно запазете билети за операта и филхармонията. През цялото лято гостуват световни звезди, но и руските гласове са достатъчни да ви пренесат в един вълшебен свят. Отлично място да отседнете е хотел Londoskaya, място с история, в което отсядат държавни глави и филмови звезди, с фантастичен ресторант и отлично спа. Имате шанса да спите в стаята, в която Марчело Мастрояни се е крил от обожателките си, или пък Жорж Сименон е писал прочутите си криминалета.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР