Лифтинг без операция: нови възможности

Може ли да изглеждаме свежи, естествени и 10 години по-млади? Да, стига да се подложим на биоармиране

Свобoда Сидерова 28 May 2012

Може ли да изглеждаме свежи, естествени и 10 години по-млади? Да, стига да се подложим на биоармиране, твърди дерматоложката д-р Радина Денкова от столичната Aesthe Clinic

Красива кожа и много старо лице. Комбинацията не важи за пациентките на д-р Денкова, които се шегуват, че възможността да засекат някоя позната пред кабинета й е същата като на парти. Причината за стълпотворението е новата бюти технология биоармиране. Разновидност на контурната пластика, тя скулптира отново овала и връща обема в областта на скулите, бузите и слепоочията. Терминът армиране (изграждане на укрепваща конструкция) се прилага в различни сфери. В естетичната медицина, вече с приставката био, се използва за премахване на отпускането на кожата в средната и долната част на лицето и за освежаване в горната (около очите, слепоочията и челото). В двете зони се поставят 2 вида филъри с хиалуронова киселина. Техниките на инжектиране също са различни. Предварително се нанася анестезиращ крем, като терапията продължава 1-1,5 часа. Оптималната възраст - 35-50 години. Правят се по два сеанса през месец. Резултатът продължава година.


Д-р Денкова, с какво биоармирането „бие“ филърите, мезотерапевтичните коктейли и биоревитализацията (попълване запасите от влага и избавяне от белезите на умора - б. а.)?
Основният му плюс е комплексният подход за хармонизиране на лицето. Т.е. наред с изглаждането на бръчките и хидратацията се повишават плътността, еластичността и тургорът на кожата.
Защо го наричат векторен лифтинг, или 3D моделиране на лицето?
Заради използваната „тунелна” техника (хиалуроновата киселина се инжектира при изваждането на иглата) във векторни посоки. „Нишките” съединителна тъка, резултат от множеството убождания, образуват своеобразна арматура, която, натягайки отвътре вялата кожа, предотвратява образуването на бръчки. Лесно е да си го представите, ако си спомните ожулените колене от детството. На мястото на заздравялата рана остава малък белег, който „придърпва” кожата. Същият процес се наблюдава и при биоармирането, но на микроравнище и вътре в кожата.
Биоармирането не е първата терапия за укрепване на кожата и премоделиране на овала. Имам предвид имплантирането на златни нишки, което напоследък бе отречено.
Макар че терапиите преследват аналогична цел, те се и различават. При биоармирането се използва биологичен материал, родствен за кожата. Така че организмът няма как да го отхвърли. Втората съществена разлика е, че не се налага хирургична намеса.
Кое налага използването на 2 вида филъри? И на кои марки?
Законът за земното притегляне. В средната и долната част се инжектира не много плътен, мек и пластичен филър, а в горната - друг с възможно най-малкото молекулярно тегло, за да не „тежи”. Там техниката вече не е „тунелна”, а както при мезотерапията. Използвам филъри на известни производители с доказана безопасност. Например Juvеderm на Allergan, Stylage на Vivacy, Belotero на Merz...
Защо се третира околоочната зона?
Очите не изглеждат стари заради „пачия крак” или сухата кожа, а заради промени в костната структура. С възрастта те хлътват навътре за сметка на костите. Отпускането на мускулите пък ги кара да изглеждат увиснали.
Колко милилитра „гълта” биоармирането?
Два за средната и долната част и един за горната. Важното е лекарят да не прекали с пропорциите. Промяната трябва да е естествена и незабележима, обемът се възстановява, а не се добавя.
Какво става след 6-ия или 8-ия месец, когато хиалуроновата киселина се разгради?
Следващата фаза на биоармирането. Дотогава хиалуроновата киселина е успяла да стартира синтеза на колаген. Така неоколагеназата формира собствена поддържаща кожата структура. Лифтинг ефектът отново започва да нараства, но вече на клетъчно равнище. В резултат кожата не увисва, а запазва свежестта и тургора си.
Казахте, че оптималната възраст е 35-50 години. Това не стеснява ли приложението на биоармирането?
Често физиологичната възраст не съвпада с датата в паспорта. Биоармиране се препоръчва при първи признаци на промяна на меките тъкани: поява на т. нар. бабешки бузи и марионетни линии (увисване ъгълчетата на устата), задълбочаване на назолабиалните гънки... Сами също може да направите прост тест пред огледалото: ако при накланяне на главата овалът мигрира и се образуват гънки, значи терапията е за вас.
Какво не трябва да правим след биоармиране?
Обичайните противопоказания: 2-3 дни никакви топлинни процедури, спортни занимания, солариум. Използването на макияж е разрешено на следващия ден.
Вашият съвет към жените?
Избягвайте лекарите, които ви обещават ефект завинаги. Това, което организмът не може да оползотвори, т.е. да преработи, го възприема като чуждо тяло. Последиците са не само непредвидими, често резултатът е необратим.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР