Врагът в моето тяло

Ако се налага да боравите с портокалова кора, нека да е само в настърган вид за коктейл.

Свобoда Сидерова 22 May 2012

За да покаже натиска върху жените на всяка цена да изглеждат добре, Бритни Спиърс разреши на Candie’s, чието рекламно лице e, да публикува снимките й в обработен и необработен вариант

Какви асоциации предизвиква у вас думата целулит? Във всеки случай неприятни, но се затруднявате да ги формулирате. Нека ви помогна. „Портокаловата кожа“ е причината: 1) да се обличате в торбести дрехи; 2) да не се появявате в изрязан бански на плажа; 3) да се гледате с отвращение в огледалото; 4) да се страхувате от интимни моменти; 5) мъжът ви да заглежда стройни момичета. Да ви кажа честно, сами си вкарахме автогол. Ако преди близо 40 години собственичката на бюти салон Никол Ронсар не беше публикувала във Vogue статия против трапчинките на женските дупета, досега щяхме да живеем спокойно, а мъжете да ги смятат за секси както по времето на нашите баби.

Целулитът, медицината и здравият смисъл
Още през 1978 г. авторитетното списание на американската Медицинска асоциация JAMA писа: „От медицинска гледна точка проблемът целулит не съществува.“ Добре, ако целулитът не е заболяване, както се опитаха да го изкарат (в превод от латински cellulitis означава възпаление на мастната тъкан), откъде се взема? Каква е причината да се трупа именно в областта на ханша, бедрата и дупето? И защо там кожата има силно релефен вид? Добри въпроси. При нежната половина е закодирано мастната тъкан да реагира на женския полов хормон естроген. Какво да се прави, така сме устроени. Все пак да не забравяме, че недолюбваните мазнинки са склад на мастноразтворими витамини и основен източник на естрогени в периода на менопауза. „Настаняването“ на целулита в т. нар. проблемни зони също може да се обясни с особеностите на женския организъм. Колагеновите влакна там са с формата на пчелни килийки (за справка: при мъжете са с формата на ромбоиди). Дисбалансът между складирането на мазнини (липогенеза) и разграждането им (липолиза) кара адипоцитите не само да “бухват“ и да се групират в гроздове, но и да притискат кожата нагоре. Резултатът от деформацията е появата на неестетични издутини и хлътвания на повърхността.

Обяд само с колеги (!?)
Антицелулитните правила, благодарение на които може да носите мини и шорти, без да се притеснявате от мъжките погледи, не са кой знае колко сложни, но действени:
1 за начало престанете да се сравнявате с дивите Над звездните тела се трудят цял отбор треньори, масажисти и диетолози. (Да не забравяме и за възможностите на Негово Величество Фотошопа.) Единственият челен опит, който може да почерпите, е увереността и умението да се поставяте в изгодна светлина. 
2 хранете се правилно, но нескучно Не ви предлагаме драконова диета като на Адриана Лима (9 дни протеинови коктейли с жълтък на прах, 2 дни само вода, 12 часа преди излизане на подиума никаква течност), а само известни ограничения, най-вече на лоши, т.е. бързо усвояващи се въглехидрати. Консумирайте повече продукти, богати на лецитин (яйца), мастни киселини (орехи, риба) и противовъзпалителни вещества (броколи, спанак). Що се касае до обяда, старайте се да е в компанията на колеги. Според изследване в присъствието на мъже хапваме по-малко, докато с приятелки си позволяваме десерт.
3 спрете да обвинявате гените Вашето тяло е вашият инструмент. Никой не ви кара да тренирате всеки ден, че и по два пъти дневно, както прави Мадона преди концерт. Ако кардиотренировките или силовите упражнения ви идват too much, спомнете си, че има още йога, танци и плуване. Важното е да спортувате с удоволствие. Тогава организмът отделя хормони на щастието, които нормализират кръвообращението и обменните процеси.

Какво може да направите сега?
Най-лесните варианти са: прелиствате страниците с целулита в списанието, седите със скръстени ръце в очакване на чудо, изпадате в емоционален колапс и за 50-годишнината си подарявате затлъстяване и сърдечносъдови проблеми, всяко лято продължавате да се омотавате с парео до шия. Не, мерси! Тогава вижте в какви насоки работи бюти индустрията и изберете вашия целулитотрепач.
Кофеин плюс още нещо Славата на кофеина като убиец на мазнини се оказа недостатъчна за белите престилки. В Anti-Cellulite Micro-Actif на RoC ще откриете не само постепенно освобождаващи се микродози кофеин, но и 50 пъти по-силния от него форсколин. След месец ефектът от масираната атака е намаляване на целулита с 65%. Комбинирайки ефекта на кофеина с екстракт от лотос, Vital Sculpt на Gatineau кара мастните клетки с охота да се разделят с натрупаните в тях мазнини. За да активира 14 пъти повече липолизата, Yves Rocher предпочете комплекс от цитруси и кориандър;
Хронобиология Което ще рече отслабване в съответствие с биоритмите на тялото. Elancyl открива, че складирането на мазнини е активно нощем, когато организмът почива. Разграждането им пък се активира денем, когато организмът се нуждае от енергия. Затова всички продукти на марката са хронопрограмирани. Независимо че се нанасят веднъж, ефектът им продължава 24 часа;
Отслабване по мярка Разграждането на мазнини изглежда просто. Достатъчно е да спортувате. Мастната тъкан в ханша, бедрата и дупето е нечувствителна както към хормоните на стреса, отделяни при физическо натоварване, така и към ограничен прием на калории. За щастие има средства за устойчиви на упражнения и диети зони.  Например Cellu Slim на Elancyl, който действа върху всички нива на липолитичната верига. Екстракт от цекропия (растение от Гвинея) засилва разграждащото действие на кофеина. CelluDestock на Vichy пък стимулира вид протеин, отговорен за освобождаването на мазнини. Предлага се във формат от 300 мл, 75 от които гратис. И двата продукта доказано намаляват обиколките след 7 дни;
Лимфодренаж Vichy откри, че 80% от жените, които задържат вода, страдат и от целулит. Затова съвременните продукти комбинират дренажен с изглаждащ ефект. Екстракти от бадемови пъпки, богати на флавоноиди, в Almond Shaping Delight на L’Occitane и от индийски кестен в Minceur Detox на Yves Rochar казват сбогом на излишната течност. Благодарение на освежаващия ефект употребата на AquaDestock на Vichy и Vital-Sculpt на Gatineau напомня спа процедура. Чувството на лекота в краката също не е за изпускане. Activ’ Massage Minceur на Elancyl пък върви в комплект с масажор;
Еластичност на кожата Стара истина е, че при отпусната кожа „цитрусовият“ проблем личи повече. Solutions Body Cellu Sculpt на Avon разчита на семена от перила (източно растение). Богати на Омега 3 мастни кисeлини, те едновременно стягат кожата, блокират целулита и предотвратяват натрупването на мастни клетки. Тайната на Cellular Total Shape Control на Skin Code е глауцин (жълт мак). Моделиращата съставка намалява мастните депа, като същевременно подобрява дренирането. Лифтинг ефектът на Body Contouring на Nuxe също е за сметка на глауцин и бразилска мимоза. Almond Shaping Delight на L’Occitane видимо стяга и повдига кожата благодарение на ефекта мрежа, който бадемовите протеини имат върху нея.
Нов отслабващ жест Хрумката е на Sephora. Вместо мазане от марката предлагат търкане с... ръкавици. Ексфолиращата им повърхност нежно изглажда кожата, като едновременно дренира и улеснява проникването на активните съставки кофеин и босвелия. След 2 седмици (колкото е и броят на ръкавиците) 66% от тествалите ги жени намират, че целулитът е започнал да се топи като сняг от слънце, а 72% имат по-стегната кожа.

Печални истини:
- 95% от всички жени имат целулит. Ако при 70% от тях е провокиран от начина на живот, при 30% е генетично обусловен
- целулитът стремително се „подмладява“ (една от причините са контрацептивите), като от него страдат дори 13-годишни момичета
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР